Toen wij begin 2000 op vakantie naar Nepal gingen, maakten we een tussenlanding in Sharjah, één van de 7 emiraten waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. Ook toen we terug naar huis gingen, maakten we daar een tussenlanding. Beide landingen maakten op ons veel indruk: het leek alsof we in een enorme zandbak zouden neerstrijken, maar ineens was daar toch een landingsbaan en bebouwing.

Elke keer als er de afgelopen jaren een artikel in de krant stond over Dubai -één van de andere emiraten- gebruikte men een superlatief als kop. Wat petro-dollars ook dáár in de woestijn mogelijk maakten, grensde aan het ongelooflijke. Na het hoogste gebouw ter wereld mag Dubai nu ook 's werelds duurste en meest luxueuze hotel aan zijn curriculum toevoegen. Inmiddels dreigt het hele imperium van Dubai letterlijk in elkaar te storten. Naast grote financiële problemen blijken nu ook de bekende opgespoten Palm Eilanden voor de kust met een halve centimeter per jaar te zakken.

Het olierijke emiraat Abu Dhabi -dat al ruim 50 jaar de wereld van olie voorziet- is tot voor kort altijd conservatief gebleven met 'over-the-top'-projecten in tegenstelling tot het buuremiraat Dubai dat overal de grootste, de duurste en de gekste in wilde zijn. Maar Dubai moet nu financieel op de been worden gehouden door het buurland dat meteen ook aan zijn eigen toekomst werkt voor het geval dat er geen olie meer is. In dit emiraat hebben m.n. de jongeren hun islam, de Arabische en bedoeïen tradities én hun -geërfde- rijkdom geïntegreerd tot een uitgebalanceerd geheel. Ze rijden rond in de nieuwste auto's, hebben de laatste gadgets en speeltjes, maar zitten op de grond, eten met hun handen, bidden de salat op tijd in de moskee, hebben -ondanks dat ze niet hoeven te werken- een baan en dragen allemaal een dis dash -zo’n lange witte jurk- met een witte sjaal op hun hoofd!

Door zijn ligging aan internationale handelsroutes zoals die van de VOC, is Oman al eeuwenlang een sterke zeehandelsnatie, net als Nederland. Oman moderniseert, maar houdt ook met nadruk zijn erfgoed in stand. Het gevolg is dat Oman op geheel eigen manier een moderne natie aan het worden is. De Nieuwe Kerk in Amsterdam sloot een overeenkomst met het Omaanse Ministerie van Erfgoed en Cultuur voor een tentoonstelling over de rijke cultuur van Oman. Van 17 oktober 2009 t/m 18 april 2010 waren in De Nieuwe Kerk rond 250 topstukken uit verschillende museale collecties in Oman te zien. Natuurlijk gingen we erheen. We wilden immers met Quirina & Fred, oud-reisgenoten Jemen en Berlijn, al eens naar Oman. Onze belangstelling voor het land nam alleen maar toe.

Het koninkrijk Bahrein is een archipel in de Perzische Golf, ten oosten van Saudi-Arabië. Het is de kleinste natie van het Midden-Oosten, met één van de snelst groeiende economieën. Parelduiken was de belangrijkste economische activiteit totdat in 1930 olie werd ontdekt. Het landschap van Bahrein bestaat voor 92% uit woestijngrond. De Bahreini worden geplaagd door periodieke droogte en zandstormen. Maar ondanks die ontberingen zijn ze trots op hun bijzondere cultuur, hun religie en met name hun geschiedenis. Die strekt namelijk zover dat sommigen claimen dat Bahrein de Tuin van Adam en Eva was.

Waarom niet eens naar dit gebied? Het is er interessant genoeg voor. We werden op onze wenken bediend: Kras.nl bood een Dubai & Emiraten cruise aan, waarbij ook in Oman en Bahrein zou worden aangelegd. Weliswaar niet in Sharjah, maar in plaats daarvan in Fujairah. We boekten voor een 11-daagse reis, ingaande 11 maart 2011.

Het leuke van deze reis tijdens de voorbereiding was, dat je het cruiseschip Costa Deliziosa waarmee wij onze cruise gingen maken, kon volgen. De Costa Deliziosa vaart namelijk steeds dezelfde route. Op de website van Costa Cruises staan alle cruiseschepen genoemd. Zie: http://www.costacruisesasia.com/pao/costa_deliziosa.html  Van elk schip kun je op de site de gegevens vinden. Je ziet de webcambeelden. Informatie zoals de snelheid van het schip in knopen en km's staan vermeld. Ook de coördinaten van de plaats waar het schip zich op dat moment bevindt. Die coördinaten kun je bij Google Earth invullen. Google Earth gaat dan vervolgens naar de plek waar het schip vaart of ligt.

Ligplaats van de Costa Deliziosa in Dubai

 

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

Bahrein
                                          Oman
VAE