We huurden in 1990 van de Utrechtse gedeputeerde Jippe Hoekstra als vakantieverblijf een oude, voormalige boerderij in de Cevennen: Mas Poupre. Vandaar ook -of wellicht vanwege- de paarse luiken.
Op die oude boerderij hield men vroeger geiten en werd een groot kastanjebos onderhouden, waar de boeren kastanjes raapten. Kastanjes vormden voor de bewoners van de streek in vroeger tijden het belangrijkste voedselproduct.
De voormalige boerderij is eeuwenoud en maakt deel uit van een gehucht van 7 woningen, Vigne Merle genaamd. Dat is n van de vele micro-gemeenschappen op de berghellingen van de Cevennen in de gemeente St. Pierre/St. Jean. Groot qua oppervlakte, maar met weinig bewoners.
Mas Pourpre, geschikt voor maximaal 6 personen, is comfortabel ingericht maar heeft behalve een tv en een vaatwasser geen eigentijdse voorzieningen. De bakker en de kruidenier zijn al jaren geleden uit Vigne Merle verdwenen. Voor boodschappen moet je naar de grotere plaatsen in de omgeving, zoals Les Vans en Joyeuse. In Mas Pourpre liggen wel boeken, cds en grammofoonplaten. Daar mag je als gast gebruik van maken als die tenminste weer worden teruggezet. Het is een vakantieverblijf waar de verhuurders zelf graag komen en daarom maakt het ook een bewoonde indruk, alsof ze zelf even weg zijn.

De omgeving is heel erg rustig. Ideaal voor korte maar ook langere wandelingen. Al wandelend beleef je de Cevennen optimaal! In de dalen klateren beken en riviertjes. In de grootste, de Sure, die langs het terrein van de boerderij loopt, zijn zwembekkens als natuurlijke zwembaden in de rotsen uitgesleten. In de dichtbeboste dalen kom je veel vogelsoorten tegen en buiten het jachtseizoen misschien ook nog wel een familie wilde zwijnen.
Hoger in de Cevennen vind je planten en bomen die zich in de scheuren van de kale rotsen proberen te handhaven. Naast de overweldigde natuur is er nog veel meer te ontdekken: pittoreske dorpjes met sobere kerken, gebouwd in de 10e en 11e eeuw. Dikke muren van kalksteen en vaak met daken van dikke platen.
De cultuurrijke steden Nimes, Arles en Avignon zijn met de auto te bereiken in zon anderhalf uur. Er worden in de omgeving kajaks verhuurd en er rijden op een paar oude, verlaten treintrajecten museumtreintjes. Verder zijn er musea in allerlei soorten en maten: van zijderupsteelt tot beeldende kunst. Overal kan je lekker eten voor een schappelijke prijs.

Wij hebben er een fijne vakantie doorgebracht.

 

 

tekst: Toine
foto's: Els