Midden in de zonnige Middellandse Zee liggen de eilanden Corsica en SardiniŽ. Ze worden slechts gescheiden door een nauwe zeestraat van zoín 10 km breed en toch is er een wereld van verschil tussen. En niet alleen omdat het ene bij Frankrijk hoort en het liefst onafhankelijk zou willen zijn, en het andere onderdeel is van ItaliŽ en een paradijs vormt voor archeologen. Het sterkste punt van beide eilanden is het unieke landschap.

Het binnenland van Corsica is groen, bergachtig en bezaaid met uitgestrekte bossen. De westkust is ruig en rotsachtig, terwijl de oostkust een langgerekt strand vormt met gezellige badplaatsen. Het is ťťn van de grootste eilanden in het westelijke Middellandse Zeegebied. Corsica mag dan Frans zijn, de Italiaanse invloed is duidelijk merkbaar.
Het eiland heeft een eigen taal, eigen muziek en eigenzinnige bewoners. Vroeger was Corsica een oud roversnest en het centrum van heroÔnehandel.
Corsica: een  wonderbaarlijk  eiland van 8.681 km2 in de Middellandse Zee, met een zeer mild klimaat, waar de zon meer dan 350 dagen per jaar schijnt en met bijna net zoveel verschillende dorpjes als het jaar dagen telt. Oude stadjes, Romaanse monumenten die tot de mooiste van Europa behoren, barokke kerkjes, Genuese torens, indrukwekkende vestingen, bruggen en molens... Mens en natuur hebben er in de loop der eeuwen om gestreden wie de mooiste dingen op het eiland achterliet. 

SardiniŽ is een vergeten stuk ItaliŽ, waar de stranden wit zijn en de zee blauwer dan blauw is. SardiniŽ is na SiciliŽ -we bezochten dŠt eiland in 2011- het grootste eiland van ItaliŽ. Het ruige binnenland herbergt een rijke geschiedenis, vol van tradities en folklore. Je vindt er veel verschillende overblijfselen en verdedigingswerken die dateren uit het bronzen tijdperk, nuraghi genaamd, mysterieuze torencomplexen, gebouwd door een voor die tijd hoog ontwikkelde beschaving. Bij het bouwen van de torens is gebruik gemaakt van vulkanisch gesteente en zandsteen. Door middel van klei en modder worden de stenen bij elkaar gehouden en door kurk aan de binnenzijde van de toren te plakken zijn de torens zelfs geÔsoleerd!  Sommige zijn ouder dan de piramiden en staan in de buurt van menhirs, dolmens of Tombe dei Giganti, reuzengraven, 4.000 jaar oud. Na de bronstijd is SardiniŽ bezocht door onder meer FeniciŽrs, PuniŽrs, Romeinen, Byzantijnen, Romeinen, Pisanen en Spanjaarden, waardoor het eiland een smeltkroes is van culturen en beschavingen, waar oude tradities nog hoog in het vaandel staan. De vele kerken en basilieken verdienen zonder uitzondering het etiket Ďbijzonderí en staan veelal in schilderachtige landschappen.

Die eilanden vroegen gewoon om ons bezoek. We kozen voor een 12-daagse reis met Bolderman in de periode 23 augustus tm 6 september 2019.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

tijdens wandeling langs de Calanches de Piana op Corsica