KYKKOS KLOOSTER

 

Kykkos-klooster van bovenaf

Het Kykkos klooster, eigenlijk het Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster, is een Cypriotisch-orthodox klooster. Het ligt op 1.318 m hoogte in het Tro÷dosgebergte.

Het klooster is tussen het einde van de 11e en het begin van de 12e eeuw ter ere van de Maagd Maria gesticht  door de heremiet Isaiah met speciale toestemming van de Byzantijnse keizer Alexius Comnenus (1081-1118), na een miraculeuze genezing van diens ongeneeslijk ziek zijnde dochter. De keizer schonk hem bovendien een Maria-icoon, die door de evangelist Lucas zelf geschilderd zou zijn in de tijd dat Maria nog leefde. Het klooster heet officieel dan ook Ĺheilig en koninklijkĺ en bovendien nog stauropegisch -gebouwd op een kruis-, omdat in het fundament een ijzeren kruis gedreven werd. Op de bovengalerij is Maria samen met Lucas afgebeeld.

KoperreliŰfs op deur voor trap naar bovengalerij

 

Bovengalerij  - Maria met kind en vˇˇr haar Lucas met de door hem geschilderde icoon

De heilige icoon, die regen zou kunnen brengen, overleefde alle branden -die van 1365, die van 1542, die van 1715 en die van 1813- die het klooster in de loop der eeuwen troffen. De icoon is nog steeds het doel van pelgrims. De icoon heeft een plaats gekregen in de iconostase van de kloosterkerk, maar is aan het oog onttrokken door een zilveren schild waaroverheen -gedeeltelijk- een doek ter versiering is geplaatst.

Iconostase kloosterkerk

De eerste president van Cyprus (1960-1977) was aartsbisschop Makarios III. Hij werd in 1926 op 13-jarige leeftijd als novice in het Kykkos klooster toegelaten. Hij verbleef er 13 jaar. Zijn wens was dat hij 3 km westelijk van het klooster begraven zou worden op de berg Throni, niet ver van zijn geboortedorp Pano PanAyia direct boven het klooster. Deze wens is in vervulling gegaan. Bij zijn graf staat nog steeds een erewacht. Er stond ook een kapelletje met een Maria-verering. Bij dit kapelletje hingen de mensen zakdoeken in de struiken, zodat ze een wens mochten doen. Op  de plaats van het kapelletje is thans een hele grote kapel in aanbouw. Je moet daar trouwens in dit stadium wel een goed voorstellingsvermogen hebben

Aartsbisschop Makarios III

Het klooster was en is het rijkste van Cyprus, met landerijen over het hele eiland. Die welstand spreekt ook uit de goed onderhouden gebouwen.

Op de muren van de tweede binnenhof van het klooster zijn moderne -ongeveer 30 jaar oude- schilderingen en goudmoza´eken aangebracht. Voor ons springt Maria Tenhemelopneming eruit.
Op de bunnenhof is ook de toegang tot de kerk met in de iconostase de Maria-icoon, helemaal verborgen achter zilverbeslag en bedekt met een brokaten doek.

Naast de kerk worden de kostbare kerkschatten van het klooster tentoongesteld in een aparte ruimte.

In de zomermaanden zijn buiten het klooster diverse marktkramen waar souvenirs en plaatselijke lekkernijen te koop zijn.

Je mag met blote armen en benen het klooster niet in. Om die reden zijn er omslagdoeken beschikbaar.