TROÖDOSGEBERGTE

Het indrukwekkende en dichtbegroeide Troödosgebergte beslaat ruim de helft van het westelijk deel van Cyprus. De hoogste bergtop is met zijn 1.951 m de Olympos.

Kaartje ligging Troödosgebergte

Wetenschappelijk gekend als het Troödos ophiolite complex, ontstond het gebied ongeveer 80 miljoen jaar geleden en steeg het zo’n 20 miljoen jaar geleden op uit de zee, waardoor een eiland ontstond. Het is één van ’s werelds meest bestudeerde geologische formaties en wierp al veel licht op de geboorte van de aardkorst.

Troödosgebergte

In de Byzantijnse tijd werden de kustgebieden van Cyprus geteisterd door invallen van Arabieren en Turken. De christenen vluchtten weg en trokken de bergen in, waar ze zich veiliger voelden. Ze bouwden daar tal van kerken. Omdat ze niet wilden dat die kerken werden binnengevallen door achtervolgende Arabieren en Turken, lieten ze de kerken van buiten lijken op gewone huizen. Maar er werden toch ook kloosters gebouwd, want monniken trokken naar het gebergte op zoek naar rust en afzondering. Troödos groeide uit tot een belangrijk centrum van Byzantijnse kunst. Tien Byzantijnse kerken in het gebergte staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Van de kloosters in het gebergte is het Kykkos-klooster het bekendste en de belangrijkste voor de Grieks-orthodoxe Kerk.
Naast de Machairas-regio in het oosten en het gebied rondom de Olympos, kunnen in de Troödos 4 belangrijke regio’s worden onderscheiden, elk met een heel eigen karakter: Pitsilia, ten oosten van de Olympos, de Solea-vallei aan de noordkant, de Marathasa-vallei aan de westzijde en de Krassochoria -bijgenaamd de Wijndorpen, het noordwestelijke deel van het district Limassol- aan de zuidkant.