REISPROGRAMMA

De reis in het kort

dag 1: Naar Cyprus
dag 2: Kasteel van Lemesos, bezoek Larnaka en Kiti
dag 3: Facultatieve excursie naar het Tro÷dosgebergte
dag 4: Turks Cyprus met spookstad Famagusta, Salamina, Fort van Kyrenia en Bellapais-abdij.
dag 5: Romeinse opgravingen in Kourion, UNESCO-stad Paphos met koningsgraven en moza´eken en klooster Ayios Neofytos
dag 6: Cypriotisch en Turks Lefkosia (Nicosia)
dag 7: Facultatieve excursie naar het Kykkos-klooster met een icoon van de hand van de evangelist Lucas en naar het bergdorpje Omodhos
dag 8: Terug naar Nederland

 

Programma van de reis

Dag 1: Amsterdam-Larnaka
Transfer naar ons hotel in Lemesos.
Te rijden afstand ongeveer 60 km.

Dag 2: Lemesos, Larnaka en Kiti
We wandelen door het oude centrum en bezoeken het kasteel van Lemesos, waar zich het museum van de Middeleeuwen bevindt. Vervolgens gaan we naar Larnaka en bezichtigen de kerk van Ayios Lazaros en de Hala Sultan Tekke, een belangrijk bedevaartsoord voor moslims. In het dorpje Kiti bekijken we de Ĺdoor engelen gebouwdeĺ Angeloktistoskerk, beroemd vanwege een schitterend 6e-eeuws moza´ek van Maria met Kind.
Te rijden afstand ongeveer 200 km.

Zoutmeer met flamingo's vˇˇr de Hala Sultan Tekke moskee

Dag 3: Excursie naar het Tro÷dosgebergte
Deze dag kunnen we op eigen gelegenheid doorbrengen in Lemesos, maar we kiezen voor een facultatieve excursie naar het Tro÷dosgebergte. Door dit gebergte, dat het hart van Cyprus vormt, rijden we een mooie route langs wijndorpjes en bezoeken we de oude kern van het pittoreske dorp Kakopetria. Ook bekijken we de door UNESCO beschermde en fraai gelegen Byzantijnse kerk van Asinou.
Te rijden afstand ongeveer 280 km.

Tro÷dosgebergte

Dag 4: Noord-Cyprus
We maken een uitstapje naar het noordelijke, Turkse deel van Cyprus. We passeren de grens in de buurt van Famagusta, dat ooit een levendige plaats was, maar tegenwoordig grotendeels een fascinerende spookstad is. We bekijken de ru´nes van de stadsstaat Salamina en gaan vervolgens naar Kyrenia, met zijn sfeervolle, oude haven. Daar bezichtigen we het fort en de prachtige gotische Bellapais-abdij, vanwaar het uitzicht adembenemend is! Ook bezoeken we het graf van Barnabas.
Te rijden afstand ongeveer 430 km.

Kasteel van Kyrenia

Dag 5: Romeinse opgravingen in Kourion en UNESCO-stad Paphos
We brengen een bezoek aan de imposante Romeinse opgravingen van het aan zee gelegen Kourion. Daar zien we onder andere de goed bewaard gebleven moza´eken in het huis van Eustolios en het amfitheater. Vervolgens gaan we naar Paphos. De hele stad is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. We bezichtigen de koningsgraven en gaan naar ÚÚn van de hoogtepunten van deze reis: de kleurrijke moza´eken van Paphos. Pas in 1961 werd het eerste moza´ek ontdekt en de opgravingen gaan nog altijd door. Hoog boven Paphos bezoeken we het klooster Ayios Neofytos. In de 12e eeuw verhuisde de kluizenaar Neofytos naar die onbewoonde streek. Al snel kreeg hij, tegen zijn zin, een schare volgelingen die er een klooster stichtte.
Te rijden afstand ongeveer 180 km.

Overdekking moza´ekvloeren in Kourion

Dag 6: Cypriotisch en Turks Lefkosia
In de hoofdstad Lefkosia, ook wel Nicosia genoemd, bezoeken we de kerk van Ayios Ioannis, die prachtige muurschilderingen uit de eerste helft van de 18e eeuw herbergt. Nadat we in het Byzantijns museum een schitterende verzameling iconen hebben bewonderd, gaan we naar het Archeologisch Museum. Daar zien we onder andere een verzameling terracottafiguren uit het heiligdom Ayia Irini op Noordwest-Cyprus. Daarna passeren we de grenspost in het centrum van de stad voor een bijzondere excursie naar het noordelijke, Turkse deel van Lefkosia, waar we de voormalige kathedraal St. Sophia bezoeken, die nu in gebruik is als moskee. Ook gaan we naar BŘyŘk Han -de Grote Herberg-, gebouwd als een standaard Osmaanse herberg, waarin zich tegenwoordig diverse cafÚs en winkeltjes met Cypriotische producten bevinden.
Te rijden afstand ongeveer 180 km.

Residentie aartsbisschop en president Makarios

Dag 7: Kykkos-klooster en Omodhos
Deze dag is ter vrije besteding, maar we kiezen ervoor een facultatieve excursie naar het schitterende Kykkos-klooster te maken. Het beroemdste klooster van het eiland is in het jaar 1100 gesticht en beschikt over een icoon van de hand van de evangelist Lucas, alsmede over een bijzondere collectie relikwieŰn. Ook bezoeken we het graf van de eerste president van Cyprus, aartsbisschop Makarios III. Door het heuvelachtig landschap rijden we naar Omodhos, een pittoresk wijndorpje in het Tro÷dosgebergte waar we het klooster van het Heilige Kruis bezoeken. In de kerk van het klooster zijn maar liefst 26 relikwieŰn te zien. De kostbaarste zijn een splinter van het Heilige Kruis en het touw waarmee Christus werd geboeid.
Te rijden afstand ongeveer 190 km.

Stuwmeer bij Arminou dam

Dag 8: Larnaka-Amsterdam
Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.
Te rijden afstand ongeveer 60 km.