TENSLOTTE

Wist je dat

opsommingsteken

In 1905 werd Christoforo Moro gouverneur-stadhouder van Cyprus. Deze Moro is ongewild onsterfelijk geworden. Hij werd namelijk de held van één van de honderd novellen waaruit het werk Gli hecatommithi van Giraldi Cintio bestaat. Die novelle kwam in handen van Shakespeare en van Moro tot Moor was voor de dramaturg maar een kleine stap evenals verder naar de volledige transformatie van de Venetiaanse ambtenaar tot Othello, de Moor van Venetië. Giambattista Giraldi Cintio (1504-1573) uit Ferrara, was in die stad professor in de heelkunde en filosofie, voordat hij de leerstoel voor retorica in Mondovi en later Padua bekleedde. Hij was secretaris van hertog Ercole II d'Este.

opsommingsteken

Op 11 juli 2011 ontplofte in een open opslag op de Evangelos Florakis Naval Base op Cyprus in de buurt Zygi 98 containers met munitie. Die munitie had al 2,5 jaar in de brandende zon gelegen. Dat was teveel. De munitie werd door het Russische schip MV Monchegorsk verscheept van Iran naar Syrië. De United States Navy onderschepte de vracht.
De grootste elektriciteitscentrale van het land raakte door de explosie zwaar beschadig. In verschillende delen van Cyprus viel daardoor de elektriciteit uit.
Huizen in de omgeving van de basis werden eveneens zwaar beschadigd. Tot op enkele kilometers van de basis werden ramen en deuren weggeblazen.

opsommingsteken

Cyprus staat bekend om zijn liefde voor katten. Het eiland was de eerste beschaving ter wereld waar mensen katten als huisdieren hielden. Franse archeologen ontdekten in 2001 een graf van zeker 9.500 jaar oud waarin de resten lagen van een mens en een kat. Tot die vondst ging men er algemeen van uit dat de Egyptenaren als eersten katten als huisdieren behandelden.
Het verhaal gaat dat Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn de Grote, in de 4e eeuw katten naar Cyprus heeft gebracht. Ze nam ze mee naar het klooster van Agios Nikolaos  op Cape Gata ten zuidoosten van het Akrotiri-meer bij Lemesos om giftige slangen te bestrijden. Als het verhaal waar is, hebben de katten hun werk goed gedaan. Giftige slangen in de buurt van het klooster zijn nu zeldzaam.

 

Katten bij de Hala Sultan Tekke Moskee

 
opsommingsteken

De Cypriotische keuken lijkt veel op die van Griekenland, maar doordat het eiland op een kruispunt van Europa, Afrika en het Midden-Oosten ligt, zijn exotische elementen toegevoegd. Cypriotisch eten is typisch mediterraan, met lokale ingrediënten, kruiden, specerijen en olijfolie. Een specialiteit is de meze -afkorting van ‘mezedes’ oftewel ‘kleine lekkernijen’. Het bestaat uit zo’n 30 gerechtjes, van hartige dips en groenten tot een grote verscheidenheid aan vis- en vleesgerechten. Meze is een maaltijd op zich. In de betere restaurants ontstaat na de meze een feest met muziek en dans tot in de kleine uurtjes. In sommige dorpjes kan je je voor een vaste prijs te goed doen aan de meze en mag je net zoveel drinken als je wilt. Dit wordt de dorps-meze genoemd.

opsommingsteken

Cyprus heeft 2 bekende drankjes: Zivania  en Brandy Sawa. Zivania wordt ook wel ‘vuurwater’ genoemd. Het wordt gestookt van druivendroesem en heeft een alcoholpercentage van 45%. Het behoort in één slok te worden gedronken. Pure Zivania drinken zonder er iets bij te eten, schijnt een doodzonde te zijn. Brandy Sawa is een combinatie van brandy en citroensap. Het is een overblijfsel uit de Britse koloniale tijd. Het wordt dan ook wel brandy sour genoemd. Naast citroensap worden spuitwater, wat druppels van het een en ander en ijsklontjes toegevoegd voor een heuse zomercocktail!

opsommingsteken

Commandaria is mogelijk de oudste wijn ter wereld. Niemand weet hoe oud deze Cypriotische honingzoete rode wijn precies is, maar hij is in elk geval ouder dan zijn naam. Die werd gegeven rond 1191, het jaar waarin Richard Leeuwenhart Cyprus aan de Orde der Tempeliers verkocht. De Tempeliers vestigden zich in gebieden die zij 'commanderijen' noemden. Als afgeleide daarvan werd de naam Commandaria gebruikt voor de zeer gewilde wijn die in de Cypriotische commanderij werd gemaakt. Maar de oorsprong van de wijn gaat nóg verder terug. De wijn werd al rond het begin van onze jaartelling gemaakt en verhandeld. De wijn heette destijds 'Mana', het Griekse woord voor 'moeder'. De wijn werd gerijpt in gigantische aardewerken kruiken. Zodra het tijd werd om de wijn te schenken, werd een bepaalde hoeveelheid in de kruik achtergelaten. Wanneer er dan nieuwe wijn werd toegevoegd, versnelde de oude wijn het rijpingsproces van de nieuwe. En zo werd de oude wijn de moeder van de nieuwe! Commandaria werd de meest gedronken wijn van het vroege Europa. De Egyptische koningin Cleopatra zou van haar geliefde, de Romeinse generaal Marcus Antonius, het eiland Cyprus cadeau hebben gekregen, omdat haar kussen net zo honingzoet waren als de Commandaria. Vandaag de dag wordt de wijn nog volgens dezelfde methode gemaakt als al die duizenden jaren geleden.

opsommingsteken

Turkse, Griekse en Cypriotische koffie is een soort boerenkoffie die pas gedronken kan worden als de prut in het kopje is gezakt. Om dit proces te bespoedigen tikt men zo nu en dan tegen het kopje. De koffie wordt ongezoet, matig gezoet of erg zoet gedronken.

 

Cypriotische koffie

 
opsommingsteken

Op Cyprus wordt de prut van Turkse koffie wel gebruikt om te koffiedikkijken. De ‘cliënt’ zet daartoe na het opdrinken van de koffie het kopje ondersteboven op het schoteltje zodat de achtergebleven prut patronen kan gaan vormen langs de wanden. Daarna kan deze op een gepast moment worden doorgelicht door de expert. Naar verluidt zijn de Cypriotische vrouwen daar erg goed in.

opsommingsteken

Op de hellingen van het Troödosgebergte ligt het dorpje Lefkara. Dat dorp staat bekend om zijn bijzondere borduurwerk ‘Lefkaritika’. Al in de Middeleeuwen zouden de vrouwen hier met borduren zijn begonnen voor extra inkomsten. Zelfs Leonardo da Vinci was onder de indruk. Volgens de legende bezocht hij het dorp in 1481 en kocht er een doek voor het hoofdaltaar van de Duomo di Milano. Het heeft daarop eeuwen gelegen.

opsommingsteken

Cyprus is het eiland van de godin van de liefde. Aphrodite zou volgens de Griekse mythologie uit het schuim van de zee zijn geboren, om vervolgens aan land te gaan bij het plaatsje Petra tou Romiou op Cyprus. Deze plek, beter bekend als de Rots van Aphrodite, is nu een populaire plaats bij verliefde stelletjes die van de zonsondergang willen genieten.