Coat of arms van Cyprus

Vorig jaar maakten we voor het eerst een kerstreis. Dat beviel ons zo goed, dat we besloten er dit jaar wéér een te maken. Vorig jaar viel de keus na veel wikken en wegen uiteindelijk op Malta. Cyprus was in de afweging een goede tweede. Logisch dus dat we dit jaar voor Cyprus kozen. We gingen er van 23 tm 30 december 2012 heen met SRC-Cultuurvakanties.

Het eiland Cyprus ligt in de oostelijke uithoek van de Middellandse Zee, als het ware op het kruispunt van 3 continenten: Europa, Azië en Afrika. Al sinds de Oudheid vormde de ligging en de natuurlijke rijkdommen op het eiland tegelijkertijd een zegen en een vloek. Niet vreemd dus dat het eiland al vrij snel uitgroeide tot een twistpunt tussen het Byzantijnse Rijk, het Latijnse Westen en de Arabische wereld. Alle drie hebben ze in meerdere of mindere mate hun sporen op politiek, sociaal en cultureel vlak nagelaten. Het eiland is dan ook een unieke smeltkroes, een plaats waarop veroveraars, handelaren, koningen en pelgrims hun stempel drukten.

Cyprus is bergachtig en maar 9.250 km2 groot. Ondanks dat het een lid is van de EU, is Cyprus technisch, geografisch gelegen in het Midden-Oosten. Het eiland is verdeeld in een Turks gedeelte (in het noorden) en een Grieks gedeelte (in het zuiden). De hoofdstad van het eiland is Lefkosia, voorheen Nicosia genoemd. Midden door de stad loopt de zogenaamde ‘Groene Lijn’, die tevens het eiland verdeelt. De Groene Lijn is een bufferzone die is ingesteld door de Verenigde Naties. Nicosia is daardoor de enige gedeelde hoofdstad ter wereld. De bufferzone die door UNFICYP wordt bewaakt snijdt Cyprus in de west-oostrichting doormidden en is zo'n 180 km lang. Het breedste punt is 7,4 km en het smalste, gelegen in Nicosia, 3,3 m. De bufferzone beslaat daarmee 3% van het eiland. Meer dan 10.000 mensen wonen en/of werken in de bufferzone, die ook 6 grensposten telt.
De scheidingslijn was door generaal-majoor Peter Young, een hoge Britse legerofficier die van 1962 tot 1964 General Officer Commanding Cyprus District was, toevalligerwijs met een groene stift op de kaart gezet, vandaar de naam Green Line.

The Green Line in blue!!

Er liggen 2 grote bergketens op het eiland; de Kyrenische Bergen in Noord-Cyprus en het Troödos gebergte dat vrij centraal in het binnenland ligt. Deze bergketens worden gescheiden door de Mesaoria vlakte. In het Troödos gebergte staan historische Byzantijnse kloosters en met fresco’s beschilderde dakkerkjes die je nergens anders ziet en liggen authentieke dorpjes met prachtige traditionele woningen.
Op Cyprus groeien 1.900 soorten bloeiende planten, waarvan er 140 uitsluitend op Cyprus voorkomen. Ook de diersoorten zijn goed op Cyprus vertegenwoordigd. Er zijn 168 vogelsoorten, 12 soorten zoogdieren en 20 soorten reptielen.

 

We bereidden ons voor aan de hand van de reisgidsen:

opsommingsteken

Cyprus (Dominicus) en

opsommingsteken

Zypern (ADAC Reiseführer plus)

en

opsommingsteken

via Landen.nu. Informatief, beknopt en overzichtelijk.

We lazen ook:

opsommingsteken

Geschiedenis van Cyprus (Alain Blondy)

opsommingsteken

Reis door Cyprus (Collin Thubron) en

opsommingsteken

Bitter Lemons (Lawrence Durreel)

De informatie op deze homepage is o.m. uit deze boeken afkomstig.

   

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.