Ooit noemde men de hoofdstad van Schotland 'Auld Reekie'. Het tweede woord is Schots voor rook of mist en Engels voor stank. Geen vriendelijke bijnaam dus, maar in de 17e eeuw niet onterecht. Edinburgh had toen nog geen riolering. Het verleden leeft nog steeds in de stad, in oude gebouwen en spannende verhalen. De stank is wel verdwenen, door de ligging bij de zee is het zelfs een van de frissere hoofdsteden ter wereld.

Als je door Edinburgh loopt, begrijp je meteen dat Joanne Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, er vandaan komt. Want Edinburgh is een griezelstad! De straatjes in het oude centrum zijn klein en smal, rond zwartgeblakerde kerktorens cirkelen vogels en het wolkendek is meer dan eens dreigend.

En Edinburgh is mooi! De stad is gebouwd op 7 heuvels. Je ziet de groene, vulkanische rotsformaties vanuit verschillende punten in de stad. De eyecatcher van de stad, Edinburgh Castle, staat op één van die heuvels, Castle Rock. Ook opvallend: de Griekse akropolis op Calton Hill. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Edinburgh het Athene van het noorden wordt genoemd. Want je hebt er zo veel kastelen, kerken en paleizen!

Je oriënteren in Edinburgh is niet zo moeilijk. Zo zie je het Edinburgh Castle zo’n beetje overal in de stad. En dan is er de Royal Mile. Deze brede, middeleeuwse straat deelt het oude centrum in tweeën. En loopt steil omhoog. Bovenaan de Royal Mile vind je het – daar hebben we hem weer – Edinburgh Castle. Onderaan staat het Palace of Holyroodhouse. Het is de plek waar de Britse koninklijke familie zo af en toe verblijft. Én het is één van de toeristische trekpleisters. Verder vind je aan de Royal Mile en in de zijstraten verschillende musea, veel souvenirshops en een aantal kiltmakers.

Maar Edinburgh heeft meer. Traditie neemt er nog een belangrijke plaats in. Denk maar aan de Scotch whisky, de gezellige pubs en tartan, de typische geruite stof. De mooie winkelstraten, de boeiende musea, 3 nationale galerijen en niet te vergeten het Edinburgh Festival, het grootste cultuurfestival ter wereld, maken van de stad een onmisbare cultuurbestemming. Bovendien heeft Edinburgh iets mysterieus door de paarsroze gloed die over de stad gloeit en de talrijke kleine straatjes en steegjes die men hier kent als ‘Wynds and Closes’ maken van de Schotse hoofdstad een unieke bestemming voor een stedentrip. Dat vonden wij ook.

We boekten een 6-daagse reis bij De Jong Intra Vakanties van 13 tm 18 december 2010 naar Holiday Inn Express City Centre op Picardy Place.

We bereidden ons voor aan de hand van:

opsommingsteken

Capitool Reisgids Schotland en

opsommingsteken

weekendje weg Edinburgh - Spectrum

De informatie op deze homepage is onder meer uit deze gidsen afkomstig.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

 

Edinburgh