Lang voordat we ook maar aan busvakantiereizen dachten, had JoegoslaviŽ al onze aandacht. Om er met de eigen auto naartoe te gaan dus. Maar verder dan een weekje Ribcec laz, over de Wurzenpaβ bij de grens met Oostenrijk, kwam het door het slechte weer en grote stukken weggeslagen weg niet. Ook later kwam het er niet van. Belangrijke reden daarvoor was dat de Autoput door JoegoslaviŽ een zeer beruchte route was. Die route die de bovenste helft van Europa met zijn zuidelijker gelegen regionen verbond voerde over een afwisselend pad, dat de weinig goeds voorspellende naam Ďdodenwegí had gekregen. Nagenoeg iedere internationaal rijdende (vrachtwagen)chauffeur wist over de 1.183 km lange ĎJugoputí of ĎAutoputí, zoals de dodenweg in officiŽler termen heette, verhalen te vertellen die onmogelijk schenen, maar niettemin tot de levensgevaarlijke werkelijkheid behoorden.
De Autoput liet zijn sinistere bijnaam vooral tot gelding komen op de smalle tweebaanswegen die de brede vierbaansgedeelten van de Autoput aan elkaar regen. Daar bewoog zich een continue stroom van zeer lichtvoetig verkeer als paard en wagen tot kreunende zwaargewichten van truckcombinaties. Alle mobielen eisten een plaats op het wegdek voor zich op. Omdat de ene zich nu eenmaal aanzienlijk sneller voortbewoog dan de andere, werd er ingehaald. Dat gebeurde -in JoegoslaviŽ- voor 99% op plaatsen waar dat niet kon en niet mocht: net voor of in de bocht van een slecht verlichte tunnel. Vreemd dat we JoegoslaviŽ maar liever lieten voor wat het was?

Maar de tijden zijn veranderd. Ook de wegen en zelfs de landen. JoegoslaviŽ bestaat niet meer. KroatiŽ trekt nu meer de aandacht. KroatiŽ werd een soevereine staat nadat het op 25 juni 1991 zijn onafhankelijkheid uitriep. Vůůr die onafhankelijkheidsverklaring maakte KroatiŽ deel uit van het voormalige JoegoslaviŽ als Socialistische Republiek KroatiŽ. Nu gaan er tal van reisorganisaties naartoe. Wij vonden een aansprekende reis bij Bolderman: 10 dagen de mooiste eilanden van IstriŽ en KroatiŽ. Daaronder vielen excursies naar de eilanden Krk, Rab, Cres, Loöinj en de Brijuni groep, alsook een leuke boottocht op de azuurblauwe Adriatische Zee. Net wat we erg graag wilden: varen!

We kozen voor de periode 14 tm 23 oktober 2019.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

eilandjes voor het eiland Rab
De eilandjes zijn zo kaal als gevolg van de Bora, de
zeer sterke noordoostenwind langs de Adriatische oostkust.