TENSLOTTE

 In Istanbul zijn het stof en de stenen van goud.

Wij vonden het ongelooflijk druk in Istanbul. Dat kwam natuurlijk ook omdat we er waren tijdens het Suikerfeest. Ook was er op zondag een spannend referendum: de Turken moesten het die dag zeggen: wordt het ja of nee tegen de 26 grondwetswijzigingen die regerende Ak-partij van premier Erdogan doorgevoerd wilde zien. Bij de haven konden  we nauwelijks lopen. Duizenden mensen hielden zich daar op. Ook in het stadsplantsoen was het ongelooflijk druk. En al die mensen leken de hele dag niets anders te doen dan eten. En alles wat ze niet meer nodig hadden, gooiden ze op straat: afgehapte maïskolven, plastic zakken, papieren schillen van zonnebloempitten. De honderden straatvegers die de hele dag druk waren, konden de rommel niet aangeveegd krijgen. Maar al die Turken waren allemaal even relaxed, vriendelijk en behulpzaam. Stonden we even stil op straat en keken we op onze stadsplattegrond dan stonden er binnen de kortste keren Turken om ons heen die vroegen of ze ons van dienst konden zijn, ook al spraken ze geen woord Engels. Straatverkopers waren in het geheel niet opdringerig.

Straatveger in stadsplantsoen

Het viel ons erg op, dat er in een wereldstad als Istanbul zoveel meisjes en vrouwen waren die kapjes en sjaaltjes alsook zwarte kleding droegen. Opvallend was daarbij dat ze vaak hand in hand of arm in arm gingen met seksegenoten die in de meest moderne Westerse kleding gestoken waren, soms zelf met een gedeeltelijk ontblote buik. Kennelijk is er sprake van een grote tolerantie.

Helaas waren er erg veel bezienswaardigheden wegens restauratie gesloten. Dat kan natuurlijk, maar op z'n minst opvallend was, dat we nergens enig spoor van activiteiten aantroffen. Werklieden zagen we nooit. Bij de bezienswaardigheid kregen we veelal de indruk dat de poort, het hek of de deur al jarenlang gesloten was.
We zagen door de hele stad heen opvallend veel natuurstenen stoeptegels. Jammer was wel, dat ze niet overal goed waren gelegd.

Het hotel was zeer centraal gelegen. Het was schoon en werd schoon gehouden. Dagelijks kregen we schone lakens, slopen en handdoeken. Of we daar nu om vroegen of niet. Het personeel was uitermate vriendelijk. Het ontbijt was uitgebreid en kwalitatief goed. Het dakterras was groot en gaf een schitterend zicht op de Zee van Marmara en de Blauwe Moskee.

Zee van Marmara vanaf dakterras

Turks geluksoogIn Istanbul zie je overal Turkse geluksogen. In heel veel winkels en kiosken zijn ze te koop. Moeders spelden er vaak één op de kleding van hun kinderen. Ouderen dragen er één aan een armband of een ketting of aan hun sleutelhanger. Geluksogen hangen in huizen en in auto's. Het geluksoog is bekend onder de naam nazar boncuk en is gebaseerd op een al honderden jaren oud volksgeloof. De nazar boncuk komt uit het Oude Egypte en uit het Hittitisch Rijk. De gewaden van Toetanchamon werden versierd met oogjes om het kwaad af te stoten. Mensen geloven dat een boncuk een vloek kan stoppen.