Spreek alleen als je de kwaliteit van de stilte kunt verbreken...

Embleem van IstanbulIstanbul is een machtige stad. Het is er druk; het is er overweldigend. En dat is niet zo vreemd als je bedenkt dat er 16 miljoen mensen wonen: net zo veel als in Nederland. Je voelt je er klein. Istanbul is een mix tussen het oosten en het westen. Ook dat is niet vreemd. Istanbul is namelijk de enige stad ter wereld die in twee werelddelen ligt: Europa en AziŽ. De twee continenten worden van elkaar gescheiden door de brede rivier de Bosporus, die dwars door de stad stroomt. Twee bruggen verbinden de continenten met elkaar.

Istanbul heeft een rijke historie. Vroeger, toen de stad nog Constantinopel heette, was het zelfs even de hoofdstad van het hele Romeinse Rijk. Later -toen het Romeinse Rijk uiteen viel in een oostelijk en een westelijk deel- werd het de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Dat was het Byzantijnse Rijk. Verder was Istanbul tussen de 14e en de 20e eeuw het machtscentrum van het islamitische Ottomaanse Rijk. De sultans beheersten grote delen van de wereld.

Istanbul werd in 2010 officieel Culturele Hoofdstad van Europa. Omdat cultuur ons na aan het hart ligt, besloten we er eens te gaan kijken. We boekten een 6-daagse reis bij De Jong Intra Vakanties van 8 tm 13 september 2010 naar Hotel Fehmi Bey op de Uҫler Sokak in de wijk Sultanahmet.

We bereidden ons voor aan de hand van:

  •  de Capitool Reisgids Istanbul

  •  de Elmar Reisgids Turkije

  •  Istanbul - Een gids (van Mohammed el-Fers).

De informatie op deze homepage is onder meer uit deze gidsen afkomstig.

We lazen:

  •  Het zwarte boek (Orhan Pamuk)

  •  Istanbul - herinneringen en de stad (Orhan Pamuk)

  •  De brug (Geert Mak)

  •  De brand van Istanbul (Jason Goodwin)

Blauwe Moskee met op voorgrond Bronzen Zuil

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.