Dag 1. Dinsdag 22 december 2015
Harmelen-Keulen
Keulen

Om 09:00 uur vertrekken we naar P + R Westraven in Utrecht, aan de Griffioenlaan.
Er is maar weinig verkeer. Dat is niet onlogisch, want de bouw ligt stil.

Slechts een minuut of 10 brengen we door in de wachtruimte. We maken daar kennis met 4 reisgenoten.

Wachtruimte Transferium Westraven

Buiten staat nog een aantal reisgenoten op de bus te wachten.

Om precies 09:45 uur vertrekt chauffeur Jan-Willem naar Veenendaal, de volgende opstapplaats. We kunnen ruim zitten, want uiteindelijk zullen er in deze bus maar 27 reislustigen naar Keulen worden gebracht.
We komen om 10:05 uur in Veenendaal aan. We rijden langs de Poort De Batterijen.

Poort De Batterijen

Om 10:25 uur rijden we over de Tacitusbrug.
De Tacitusbrug is een nieuwe tuibrug die naast de oude, uit 4 tuien bestaande Brug bij Ewijk is gebouwd. Samen vormen ze de oeververbinding waarmee de autosnelweg A50 de rivier de Waal kruist. De brug ligt tussen knooppunt Ewijk en knooppunt Valburg in.
De brug is inclusief toeritten en aanbruggen 1.055 m lang, de hoofdoverspanning meet 270 m, de aanbruggen zijn elk 105 m. De totale breedte is 36 m. Het wegdek is inclusief ondersteunende constructie 3,50 m dik.
Aanvankelijk werd de brug officieus wel aangeduid als Herman de Manbrug, maar voor een officiële naam werd eind 2012 een prijsvraag uitgeschreven. In maart 2013 werd de uitslag bekendgemaakt en ging als nieuwe naam gelden: Tacitusbrug, naar de Romeinse geschiedschrijver Publius Cornelius Tacitus, die als eerste over deze omgeving heeft geschreven. Tacitus schreef in zijn boek 5 van de Historiae over de Waal in verband met de opstand van de Batavi (Bataven). Het college van B en W van Overbetuwe heeft op 16 april 2013 voor zijn deel van de brug de naam van deze 'openbare ruimte van het type kunstwerk' in de woonplaats Andelst vastgesteld. Het gedeelte in het dorp Ewijk -gemeente Beuningen- is vooralsnog naamloos.

Tacitusbrug

Om 10:45 uur zijn we in de laatste opstapplaats Nijmegen.

Over Venlo rijden we naar Keulen.
Het verkeer is ons (naar de woorden van chauffeur Jan-Willem) mild gestemd. Zelfs in Keulen, met zijn vele kerstmarkten. Ook op de Rheinufer kunnen we gewoon doorrijden.

Om 12:50 uur bereiken we MS Allegro. Hij ligt tegen MS Rigoletto aan. Door dat schip zullen we dus naar de Allegro moeten.

MS Allegro, afgemeerd tegen MS Rigoletto

Overal op het schip is kerstversiering aangebracht.
In het restaurant staan soep, broodjes, appeltaart en koffie en thee klaar. Ook diverse soorten fruit uit blik.
Tijdens de lunch worden onze koffers vanuit de bus naar de hut gebracht.
Frank, de hotelmanager, heet ons welkom en deelt de sleutels van de cabines uit. We krijgen hut 116 toegewezen. Die draagt de naam  Düsseldorf.

Hut 116

Er zijn 92 gasten aan boord.
Bij de vaste tafelindeling blijkt dat we plaats krijgen aan de enige 4-persoonstafel. Alle andere tafels zijn 6-persoons. We moeten tot 19:00 uur wachten om kennis te kunnen maken met onze tafelgenoten.

Er volgt ook nog een belangrijke mededeling. We zullen Bonn niet aandoen. Als gevolg van de grote belangstelling van de rederijen en reisorganisaties voor de stad Bonn zou MS Allegro bij de geplande aankomsttijd van 18:00 uur in Bonn tegen een ander schip moeten aanmeren. En dat is bij de huidige lage waterstand van de Rijn door de havenmeester van Bonn verboden. We zullen daarom vandaag in Keulen blijven en morgenochtend om 05:00 uur rechtstreeks naar Andernach vertrekken. Aan de ene kant is dat jammer, maar aan de andere kant hebben we nu ruim de tijd om in Keulen te passagieren.

Tijdens de lunch herkennen we onder onze reisgenoten 2 dames die we al eerder hebben gezien. Na enig vragen over en weer blijkt dat zij net zoals wij in 2012 rond Kerst op Cyprus hebben rondgereisd.

Nu eerst iets over Keulen.

Keulen is een stadsdistrict -kreisfreie Stadt- en metropool in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en ligt aan de Rijn, ten noorden van Bonn en ten zuiden van Neuss en Düsseldorf. Keulen is de hoofdstad van het Regierungsbezirk Köln en de officieuze hoofdstad van Rijnland.
In Keulen gaan we aan boord van MS Allegro. Onze kerstcruise begint dus op de Rijn.

De Rijn ontspringt op een hoogte van 2.345 m in een klein meertje omgeven door hoge bergen. Vanaf het Tomameer stroomt het smalle bergbeekje -de Vorderrhein- via talrijke kleine watervallen langs de hellingen naar beneden. Door het samenvloeien met andere beken en rivieren wordt de Rijn tijdens de reis van 1.233 km door Zwitserland, Duitsland en Frankrijk tot aan de monding in Nederland steeds groter. Ruim 800 km stroomt de Rijn door Duitsland.

In Duitsland worden de volgende benamingen voor de Rijn gebruikt:

   •     Oberrhein (Bovenrijn): vanaf Bazel (Zwitsers-Duitse grens) tot Bingen (gedeeltelijk de Duits-Franse grens)

   •     Mittelrhein (Middenrijn): vanaf Bingen tot Bad Godesberg (Bonn). De Rijn, met de Loreley als karakteristiek punt, stroomt hier onder andere langs de Eifel.
         Naast grootschalig goederenvervoer is dit gedeelte ook een toeristische trekpleister. De rivier stroomt op dit traject namelijk door het heuvelachtige Hunsrück- en Eifelgebied aan de linkeroever en het Taunus- en Westerwaldgebied aan de rechteroever.
         Vanaf Bad Godesberg is het langzaamaan gedaan met het heuvelachtige landschap.

   •     Niederrhein (Benedenrijn): vanaf Bad Godesberg tot aan de Duits-Nederlandse grens.

De stad Keulen heeft 86 Stadtteile, verdeeld over 9 Stadtbezirke. De Rijn loopt er dwars doorheen.
Een Ortsteil, Stadtteil of Dorfschaft is een (woon)kern van een gemeente of stad met een eigen naam. Daarbij kan het zowel gaan om dorpen die vroeger een zelfstandige gemeente vormden en later werden geannexeerd, als om delen/wijken van een plaats. De letterlijke Nederlandse vertaling stadsdeel is dan ook slechts ten dele juist.
Een Stadtbezirk is een bestuurlijk onderdeel van een gemeente, meestal aanwezig bij grote steden met meer dan 150.000 inwoners. Een Stadtbezirk komt grotendeels overeen met een deelgemeente -bestuurlijk 'stadsdeel'- in Nederland.

Stadtbezirke Keulen

Het stadswapen van Keulen bestaat al enkele eeuwen, hoewel het wel enkele keren is veranderd. De kleuren rood en wit verwijzen naar het Hanzeverbond. Keulen was een belangrijke Hanzestad en de Hanzevlag ligt dan ook voor een deel aan de basis van het stadswapen van Keulen. De 3 kronen verwijzen naar de wijzen uit het oosten oftewel de Drie Koningen. De relikwieën van deze 3 koningen werden in de 12e eeuw aan de stad geschonken door Frederik I. De 11 zwarte druppels -ook geïnterpreteerd als vlammen of tranen- sieren het wapen al sinds de 16e eeuw. Ze verwijzen naar Ursula van Keulen, die volgens een legende met een groep van 11.000 maagdelijke metgezellen op de terugreis was van een bedevaart naar Rome, toen de groep in handen viel van de Hunnen en werd vermoord.
Op een wapenschild staat vaak ook een tweekoppige adelaar afgebeeld met het stadswapen in het midden. Met zijn poten houdt de adelaar tevens een scepter en een zwaard vast. Deze variatie werd in de 19e eeuw ingevoerd door de Pruisen, die na het terugtrekken van de Franse bezetting de macht over Keulen overnamen.

Stadswapen Keulen

Het huidige Keulen is door mensen bewoond sinds de oude steentijd, vooral op het Rheinau-Eiland en in de huidige wijken Lindenthal en Woeringen. Ook Kelten hebben aan de Keulse linker-Rijnoever geleefd. Tot enkele decennia vóór Christus leefden in het gebied dat tegenwoordig Keulen is de Eburonen. Nadat Julius Caesar hen had verslagen, kregen de Ubiërs toestemming zich hier te vestigen. Zij stichtten in 38 v. Chr. de nederzetting Oppidum Ubiorum op een eilandje in de Rijn. De Romeinen vestigden er tevens het hoofdbestuur en de gouverneurszetel van de provincia Germania Inferior. Ook was er het hoofdkwartier van de Romeinse Rijnvloot. De nederzetting groeide uit tot een flinke stad. Ter ere van keizer Nero's in Keulen geboren moeder Agrippina, de latere echtgenote van keizer Claudius, werd de stad omgedoopt tot Colonia Claudia Ara Agrippinensium en werd de stad ommuurd.
Gedurende de Grote Volksverhuizing werd de stad bezet door de Franken die er ook één van hun belangrijkste bestuurscentra vestigden. Door alle invasies en onrust van de 4e tot en met de 6e eeuw liep de bevolking wel flink terug, maar Keulen bleef nog steeds één van de grootste steden ten noorden van de Alpen.
Al in de vroege Middeleeuwen begon de stad weer te groeien omdat de ligging op het kruispunt van grote handelswegen en de Rijn belangrijk bleef. Ook de bisschop van Keulen bleef steeds een belangrijk figuur op het politieke toneel van de Middeleeuwen en domineerde ook lange tijd het zuidelijke grensgebied van het huidige Nederland. Vanaf ongeveer het jaar 953 behield de bisschop van Keulen slechts het wereldlijk gezag over een smalle strook van 150 km lang aan de linkeroever van de Rijn. Toch was dit voldoende om tot de voornaamste hoogwaardigheidsbekleders van het Heilige Roomse Rijk te horen, met name als keurvorst van het zogenaamde Keur-Keulen.
In de Slag bij Worringen in 1288 vocht het contingent van de Keulse burgers aan de kant van de hertog van Brabant, de vijand van de bisschop. Dankzij de nederlaag van de bisschop kon de stad zich van diens heerschappij bevrijden en in feite een onafhankelijke stadstaat worden middenin de rest van het keurvorstendom, dat onder het gezag van de bisschop bleef. Die bisschop zou voortaan zijn zetel hebben in Bonn. Rond 1367 was Keulen met 40.000 inwoners de grootste stad van het Rijk. In 1475 bevestigde keizer Frederik III officieel de status van Keulen als vrije rijksstad, en dat zou ruim 3 eeuwen zo blijven.
Tijdens de Reformatie bleven zowel de stad als het omliggende bisdom katholiek. Na de Vrede van Westfalen nam, naast de Beierse, ook de Franse invloed in Keulen toe. Bij de Vrede van Lunéville kwam Keulen met de hele linker-Rijnoever bij de Franse Republiek.
Bij het Congres van Wenen na de val van Napoleon werd Keulen Pruisisch, maar het Franse recht bleef gelden. In de Nieuwe Tijd verminderde de invloed van Keulen buiten het Rijnland maar bleef de stad toch verreweg economisch, cultureel en staatsrechtelijk de belangrijkste stad tot aan de Industriële revolutie -de omschakeling van handmatig naar machinaal vervaardigde goederen- die in 1750 (in Engeland) begon.
Het centrum van Keulen werd in WO II zwaar gebombardeerd. Nadat de verwoestingen van de oorlog waren hersteld, groeide de stad weer snel uit tot zijn aloude positie van één van de belangrijkste steden van Duitsland.

Genoeg nu over Keulen.

Na de lunch op MS Allegro lopen we over de Rheinboulevard langs de Kölner Musical Dome met zicht op de Dom en onder de Hohenzollernbrücke -een spoorbrug die tussen 1907 en 1911 werd gebouwd- met een standbeeld van Frederik III -Frederik Willem Nicolaas Karel van Pruisen- naar de Kölner Hafen-Weihnachtsmarkt am Schokolademuseum.

Vanaf Rheinboulevard

 

Kölner Musical Dome

 

Zicht op de Dom

 

Frederik III op Hohenzollernbrücke

We lopen verder langs de Grote Sint-Martinus en de Pegel Köln naar de Hafen-Weihnachtsmarkt.

De Grote Sint-Martinus -Groß Sankt Martin- is één van de 12 grote romaanse kerken in het centrum van Keulen. De kerk wordt nauw omzoomd door in historische stijl gebouwde woon- en winkelgebouwen uit de jaren ‘70 en '80 van de vorige eeuw. De drie-schepige basiliek met zijn klaverbladvormige oostelijk koor en vierkante vieringtoren met 4 hoektorentjes is één van de markantste gebouwen in het Keulse stadspanorama van de linkeroever van de Rijn.

Langs de Rijn staat nog een aantal typische waterstandmeters. In Duitsland noemt men zo'n meter Pegel. In Keulen staat de Pegel ter hoogte van de Buttermarkt. Bij een waterstand van 4,5 m worden de eerste maatregelen tegen hoogwater genomen. Bij een hoogte van 6,2 m wordt Hoogwaterstand 1 bereikt. Schepen mogen vanaf dat moment niet harder dan 20 km/u varen op dit stuk van de Rijn. Zodra het waterpeil 8,3 m bereikt, wordt de scheepvaart helemaal stilgelegd. De afgelopen 2 eeuwen is er enkele tientallen keren een hoogste waterstand bereikt die tussen de 9 en bijna 11 m lag. Dat gebeurde bijna altijd in de winter (tussen november en februari). Slechts bij uitzondering komen er later in het jaar hoge waterstanden voor.

 Grote Sint Martinus

 

Pegel Köln

De Hafen-Weihnachtsmarkt is door een brug met het Schokolademuseum verbonden. Vlak voor de brug staat een sculptuur.

Bord Hafen-Weihnachtsmarkt

 

Hafen-Weihnachtsmarkt

 

Brug naar Schokolademuseum

 

Sculptuur voor brug naar Schokolademuseum

 

Schokolademuseum

Zelfs bij een temperatuur van rond de 15° smaakt de Glühwein uitstekend. Er wordt dit jaar trouwens ook erg veel witte Glühwein aangeboden.

Kraampje met Glùhwein

 

Betalen van Glühwein

 

2 bekers Glühwein

Vrolijkheid is troef op de markt.

Kerstversieringen

Vogelhuisjes

Rumpelkammer

Frohe Weihnachten

Aan het einde van de Hafen-Weihnachtsmarkt staat het Deutsches Sport und Olympia Museum.

Deutsches Sport und Olympia Museum

Wat verderop ligt de Severinsbrücke. Die tuibrug werd geopend in 1959. De Severinsbrücke was de eerste volledig nieuwe brug in Keulen na WO II.

Severinsbrücke

Terug naar de Rheinboulevard lopen we door een andere 'marktstraat'. Nieuwe dingen die we zien zijn de liefdesslotjes -niet zo vreemd natuurlijk in een stad met zoveel bruggen- en het roken van zalm.

Liefdesslotjes

 

Zalm roken

Bij de brug Deutzer Brücke ligt het Maritim Hotel Köln. De lift ervan trekt onze aandacht. Dat doen trouwens ook de gebouwen aan de overkant van de Rijn in de ondergaande zon.

Maritim Hotel Köln

 

Ondergaande zon weerspiegeld in de ramen

Via de Altstadt lopen we naar de Dom.
Het leukste en meest historische gedeelte van Keulen is tevens de oudste wijk van de stad. Dit gebied valt onder de naam Altstadt of oude stad. Hier vind je bijvoorbeeld rondom de Dom een heerlijk stuk voetgangersgebied. De smalle straatjes waarvan sommige met keien zijn geplaveid geven de stad het historische gevoel.

Aanduiding Dom

Op de Fischmarkt staat een mooie fontein en in de Lintgasse komen we voorbij de Einstein pub.

Fontein op Fischmarkt

 

Einstein pub

De duisternis valt langzaam in.
Overal is kerstversiering.

Houtsnijwerk

 

Kerstversiering

Gemiddeld vinden er in Keulen maar liefst 10 kerstmarkten plaats. De grote en bekende kerstmarkten zijn die op de Alter Markt en bij de Dom.
Wat maakt de kerstmarkt in Keulen bijzonder? De kerstmarkt in Keulen is groots. Op veel pleinen en in de straatjes eromheen is wat te beleven. Toch is dat niet wat de kerstmarkt in Keulen speciaal maakt. Het is het decor dat de kerstmarkt van Keulen zo bijzonder maakt. Een plein vol leuke kraampjes en mooie kerstverlichting met op de achtergrond de grootste en meest imposante Dom van Duitsland. Dat moet je echt zien en beleven.

We komen eerst op de kerstmarkt op de Alter Markt. Je kunt er over de hoofden lopen. Het historische Rathaus torent hoog boven de markt uit.

Kerstmarkt Alter Markt

 

Toren Rathaus

 

Kleurrijk

 

Over de hoofden lopen

 

Overal verlichting

 

Veel kraampjes

 

Veel kraampjes

Dan lopen we door naar de kerstmarkt bij de Dom.
De hoofdkerk van Keulen is natuurlijk de Dom. Die magistrale kathedraal steekt met kop en schouders uit boven de stad Keulen. De torens zijn ongeveer 157 m hoog. De prachtige glas-in-lood ramen dateren uit de 14e en 16e eeuw.
Ongetwijfeld één van de mooiste kerstmarkten in Keulen is die ten zuiden van de Dom. Het is hier doorgaans ontzettend druk. Ook vandaag. Naarmate het ‘s avonds donkerder wordt, komt deze markt steeds meer tot leven. Op de achtergrond slaan de indrukwekkende torens van de Dom de menigte gade. Andersom is de kerk normaal gesproken schitterend verlicht. Dit tezamen maakt dat het bijzonder sfeervol toeven is. Alleen nu is de Dom gedeeltelijk in verbouwing. Verlichting aan de kerstmarktzijde ontbreekt. Jammer!
Direct bij de ingang van de markt geeft een grondplaquette de nodige informatie.

Weihnachtsmarkt am Kölnner Dom

 

Grondplaquette

We wandelen over de markt. Aan de rand ervan staat het Brauhaus Sion, een authentieke Keulse brouwerij, liefkozend ‘Et Dombräues’ of ‘Em Sion’ genoemd. In 1942 tijdens WO II werd de brouwerij volledig verwoest. In 1951 was hij weer in oude glorie hersteld..

Brauhaus Sion

We lopen langs het Romeins-Germaans museum naar de Heinrich-Böll-Platz.
Het Romeins-Germaans museum is één van de belangrijkste musea in Keulen en werd in 1946 geopend. Het museum staat naast de Dom boven de resten van een Romeinse stadsvilla uit de 3e eeuw. De huidige accommodatie dateert van 1974. De collectie van het museum bevat veel archeologische vondsten uit Colonia Claudia Ara Agrippinensium, de oude Romeinse stad die in de loop van de geschiedenis zich tot het moderne Keulen ontwikkelde en waarop de huidige stad is gebouwd.

Romeins-Germaans museum

 

Bordje Heinrich-Böll-Platz

 

Heinrich-Böll-Platz

Als we de trappen afgaan, komen we weer bij de Hohehzollernbrücke met het standbeeld van Frederik III, dat we nu van voren zien. De gebouwen aan de overkant van de Rijn baden in het licht.

Hohenzollernbrücke met Frederik III

 

Hohenzollernbrücke met overkant

Langs de -nu verlichte- Kölner Musical Dome lopen we naar MS Allegro. We zijn daar om 17:00 uur.

Verlichte Kölner Musical Dome

 

MS Allegro

We frissen ons op en gaan naar de salon. Om de sfeer te verhogen zijn op verschillende plaatsen haardjes ingebouwd.
We nemen beiden een Köstritzer Schwarzbier.
Entertainer Bob zingt ondertussen populaire liedjes en begeleidt zichzelf daarbij op een keyboard.

Salon

Haardvuur
 

Köstritzer Schwarzbier

Om 18:30 uur krijgen we een cocktail aangeboden en wordt de kapitein met zijn bemanning voorgesteld.

Om 19:00 uur gaat het restaurant open voor het diner. We maken kennis met onze tafelgenoten Marianne en Henk uit Arnhem.

Welkomstdiner

 

Voorgerecht

Soep

Hoofdgerecht

Nagerecht

Terug in de cabine vinden we op ons bed -zoals dat elke avond zal zijn- de informatie over de dag van morgen.

naar volgende dag