Dag 2. Woensdag 23 december 2015
Keulen-Andernach
Andernach

We vertrekken om 05:00 uur maar maken dat niet bewust mee.

Elke dag is er van 07:30 tot 09:30 uur in het restaurant een ontbijtbuffet. Wij zijn er -zoals elke morgen het geval zal zijn- om 07:30 uur.

Ontbijtbuffet

Rond de klok van 09:00 uur varen we Bonn voorbij. We zien onder meer een containerhaven, de Post Tower en een klimbal op de Heimkehrerweg.
De Post Tower is een 163 m hoge wolkenkrabber Het is het hoofdkantoor van de Deutsche Post DHL. De 42 verdiepingen hoge toren is de hoogste van Bonn en de op 8 na hoogste van heel Duitsland. De toren behaalde in 2002 de 2e plaats op de Emporis Skyscraper Awards, de 1e plek ging toen naar het Kingdom Centre in Riyad, Saoedi-Arabië.

Containerhaven

 

 

Klimbal

Om 09:30 uur varen we langs Königswinter met Schloβ Drachenburg en de Drachenfels (321 m) met burcht.

Königswinter

 

Schloβ Drachenburg

 

Schloβ Drachenburg

 

Königswinter met Drachenfels

 

Om 10:00 uur is er in de salon uitleg over en verkoop van door de rederij georganiseerde excursies. Wij hebben daarvoor geen belangstelling. Wij trekken in elke aanlegplaats ons eigen plan.
Op de vensterbanken prijken gebouwen en huisjes uit steden en dorpen langs Friese wateren waarover MS Allegro in de zomer vaart. Er staan zelfs tafereeltjes van de Elfstedentocht.
We drinken geen koffie. Tijdens het ontbijt hebben we dat al genoeg tot ons genomen. Thee vinden we aantrekkelijker.

Fries tafereel

 

Elfstedentocht

 

Thee

Om 10:40 uur komen we voorbij de restanten van de Brücke von Remagen.

Brücke von Remagen

De Ludendorffbrug -thans genaamd Brücke von Remagen- was een spoorbrug over de Rijn bij Remagen. Hij is bekend geworden doordat hij aan het einde van WO II vrij ongeschonden en dus bruikbaar, in handen van de Geallieerden viel.
De brug werd gebouwd tijdens WO I en was bedoeld om de Duitse troepen en voorraden snel over de Rijn naar het westelijk front te kunnen transporteren. De brug werd ontworpen door Karl Wiener, een architect uit Mannheim. De lengte bedroeg 325 m en hij had een hoogte van 14,8 m boven de gemiddelde waterstand. Het hoogste punt was 29,25 m. Over de brug liepen 2 sporen en een voetgangerspad. Tijdens WO II werd één van de sporen door middel van planken geschikt gemaakt voor voertuigen.
De brug -de laatste intact zijnde brug over de Rijn- werd op 7 maart 1945 door soldaten van de Amerikaanse 9e Pantserdivisie ingenomen. Diverse pogingen van de Duitsers om de brug te verwoesten bleven zonder succes. Op 17 maart stortte de brug echter plotseling in. In de overblijfselen van de brug is tegenwoordig een museum gevestigd. De strijd om de brug is in 1969 verfilmd in de film The Bridge at Remagen.

We gaan daarna naar het dek. Het is inmiddels heerlijk weer. We gaan lekker in de zon zitten en laten het landschap aan ons voorbij glijden. Op de wal staan veel bomen met bollen mistletoe.

Dek

 

Landschap

 

Mistletoe

Schloβ Arenfels werd als fort gebouwd in 1258/59. In de 17e eeuw is het omgebouwd tot renaissance paleis en in 1849 gerenoveerd in neo-gotische stijl door Ernst Friedrich Zwirner, de architect van de Keulse kathedraal. Een eigenaardigheid van het kasteel is het feit dat het 12 torens, 52 deuren en 365 ramen heeft, vandaar de naam jaarkasteel.

Schloβ Arenfels

Even ten zuiden van het dorp Hammerstein staat de ruïne van een burcht uit de 10e eeuw.

Burcht Hammerstein

Het is 12:15 uur, bijna lunchtijd.

Rijn

Om 12:30 uur gaan we lunchen in het restaurant.

Lunch

Om 12:45 uur leggen we aan in Andernach.
Andernach ligt in de deelstaat Rijnland-Palts in de Landkreis Mayen-Koblenz. De stad ligt aan de Middenrijn waar deze samenkomt met de Eifel, in een engte tussen de Eifel en de Westerwald, genaamd de Andernachse Poort.

In 1988 vierde Andernach, aan de voet van de Krahnenberg, het 2.000-jarig bestaan. Daarmee behoort de stad tot de oudste steden van Duitsland.
Waarschijnlijk is Andernach ontstaan uit een Keltische vestiging. De Romeinen hebben op die plaats later het castellum Antunnacum gesticht, dat na de 6e eeuw als hof voor verschillende Frankische koningen diende. De stad lag bij het begin van de Rechts-Rijnlandse Limes, de grens van het toenmalige Romeinse Rijk. Die liep van de Noordzee langs de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee.
In de vroege middeleeuwen was Andernach een vrije rijksstad, die later aan de keurvorst van Keulen kwam. Kerkelijk gezien bleef de stad ressorteren onder de bisschop en keurvorst van Trier. De rode gekruiste sleutels en het zwarte kruis in het stadswapen herinneren daaraan en ook aan de overeenkomst, die gesloten werd tussen de keurvorsten van Keulen en van Trier over het bestuur van de stad.

Stadswapen Andernach

In 1689 tijdens de Negen-jarige oorlog (1688-1697) -ook wel de Oorlog van de Grand Alliance, de Palatine Successieoorlog of de Oorlog van de Liga van Augsburg genoemd- verwoestten de Fransen de stad grotendeels.
Onder Napoleon was de stad van 1794 tot 1815 een deel van Frankrijk. Bij het Congres van Wenen werd Andernach toegewezen aan Pruisen, en werd het ingedeeld bij de provincie Rijn (Rheinprovinz).
Ook in WO II werd Andernach tamelijk zwaar beschadigd. Nu is daar overigens niet veel meer van te merken.
In 1955 heeft Konrad Adenauer de eerste Bundeswehrcompagnie van het jonge Duitsland na WO II opgericht in Andernach.

Van de vroegere vestingmuren zijn enkele delen bewaard gebleven. Een klein gedeelte dateert nog van de Romeinse tijd -de Limes-, het grootste deel stamt uit de Middeleeuwen rond 1200.

Stadtmauer

Wie bij geisers aan landen als IJsland en de Verenigde Staten denkt heeft natuurlijk gelijk, maar de, met 60 m, hoogste koudwatergeiser ter wereld vind je in Andernach.

We vonden op het Internet bij Andernach een Stadtrundgang van 3,5 km. We besluiten die te gaan maken.

We stappen na de lunch om 13:45 uur van boord en beginnen de wandeling vlak voor de aanlegsteiger bij het Bolwerk, met de oude tolpost.
Het Bolwerk of bastion ligt direct aan de Rijn. Het werd in de periode 1659/61 gebouwd als Rijndouanebastion van de keurvorst van Keulen.

Bollwerk

Vandaar lopen we verder langs:

   •     de Rheintor
         De Rijnpoort is de hoofdingang van een rond 1200 gebouwd stadsgedeelte.
         De 2 levensgrote tufstenen figuren boven de 2e poort worden liefdevol de ´Andernacher Bäckerjungen´ genoemd.

Rheintor

 

   •     de Alter Krahnen
         De Oude Kraan werd gebouwd tussen 1554 en 1561 ter vervanging van een drijvende kraan. Hij werd ingezet voor het laden en lossen van voornamelijk molenstenen. In 1911 werd hij buiten gebruik gesteld.
         De kraan heeft een draaibaar dak en 2 grote hamsterwielen die door mankracht werden aangedreven.
         Op de muur naast de ingang staan hoogwaterstanden aangegeven.

Alter Krahnen

 

Hoogwaterstanden

   •     de Runder Turm
        
De Ronde Toren of Bolle Toren, die tussen 1440 en 1453 werd gebouwd, is 56 m hoog en doorstond in 1689 een poging van het Franse leger om hem te vernietigen. Een gevolg van die poging is nog zichtbaar.

Runder Turm

 

   •     de Mariendom
        
De Mariendom (de Onze-Lieve-Vrouwekerk) is een drieschepige romaanse galerijbasiliek die als katholieke parochiekerk omstreeks 1200 werd gebouwd.
         In de dom wordt door kinderen voor een kerstspel geoefend.

Mariendom

 

Preekstoel Mariendom

 

Engeltjes

   •     de Dadenbergturm
         De toren is genoemd naar de familie Dadenberg, die achter de toren grond in eigendom had. De toren dateert van 1494.

Dadenbergturm

   •     de Helmwartsturm
        
De Helmwartstoren dateert evenals de Dadenbergturm van 1494. De toren werd in 1994 gerestaureerd.

Helmwartsturm

   •     het Läufkreuz
         Het Läufkreuz was van oorsprong het kruisbeeld van het armenkerkhof van het in 1841 gesloten ziekenhuis.
         Het levensgrote en realistisch gevormde corpus stamt uit de 2e helft van de 14e eeuw.

Läufkreuz

 

Läufkreuz - corpus

   •     de Christuskirche
        
De Christuskerk is een protestantse stadskerk. Vroeger was het de kerk van het voormalige Menoritenklooster. Het is een gotische hallenkerk met maar één zijbeuk. De bouw werd begonnen 1245 en voltooid in 1450.

Christuskirche

   •     het Stadtmuseum - Haus von der Leyen
         In één van de mooiste huizen van Andernach, het huis von der Leyen uit de 16e eeuw, is in 1936 het Stadtmuseum ondergebracht.
Het toont historische items uit basalt en tufsteen.

Haus von der Leyen

   •     de Ottenturm
         De toren werd voor het eerst genoemd in 1401/1402. In het jaar 1495 werden uitgebreide reparatiewerkzaamheden uitgevoerd.
         De oorsprong van de naam is niet duidelijk. Men gaat ervan uit dat de voornaam ‘Otte’ in de Andernacher adellijke familie Walpoden veel voorkwam.

Ottenturm

   •     de Burgruine en Schlossgarten
         De Stadtburg Andernach uit de late 12e en vroege 13e eeuw werd in 1689 tijdens de Negen-jarige oorlog verwoest. Het is één van de best bewaarde ruïnes in het Midden-Rijndal.
         De kanonskogels, die in de tuin in de vorm van een piramide zijn opgestapeld, zijn afkomstig uit de Negen-jarige oorlog.

Burgruine en Schlossgarten

 

Kanonskogels

   •     de Koblenzer Tor
        
De Poort van Koblenz wordt ook wel Burchtpoort genoemd. Hij werd omstreeks 1200 gebouwd en in 1969 gedeeltelijk beschadigd door de Fransen.

Koblenzer Tor

   •     de Hospitalkirche
         De Hospitalkirch
e is één van de mooiste barokke kerken in het Rijnland. Hij is in 1737/39 gebouwd met steenmateriaal van het verwoeste Stadskasteel.

Hospitalkirche

 

Fresco in Hospitalkirche

   •     het Geysir Museum
         In het gebouw bevindt zich een interactieve tentoonstelling over het onderwerp koud water geiser.
         In Andernach is de hoogste koud water geiser ter wereld. Het water schiet 60 m uit de fontein de lucht in. Rondom de geiser is de lucht vochtig als gevolg van de fijne nevel.
         Geïnteresseerd? Klik dan hier.
 

Geysir Erlebniszentrum

   •     de Bäckerjungen Brunnen
         Op de Marktplatz staat de fontein Bäckerjungen. Die verwijst naar de Sage van de Bakkersjongens:
         Tijdens een nachtelijke overval op de stad door vijandelijke buren wierpen moedige bakkersjongens bijenkorven naar de overvallers. Met pijnlijke steekwonden kozen die het hazenpad en werden nooit meer in de buurt van Andernach gezien.

Bäckerjungen Brunnen

   •     het Historisches Rathaus
         Het Oude of Historische Stadhuis werd tussen 1561 en 1574 gebouwd en heeft onder de tegenwoordige vergaderzaal een middeleeuwse Mikwe (levend water), een jodenbad.

Historisches Rathaus

Om 15:50 uur zijn we terug bij MS Allegro.
Er staat een ambulance voor de loopplank. Een reisgenoot blijkt van de trap te zijn gevallen en moet ernstig gewond naar het ziekenhuis worden vervoerd.
We kunnen niet naar beneden, naar onze hut.

In de salon nemen we  een Köstritzer Schwarzbier en praten gezellig met reisgenoten.
Als we weer naar onze hut kunnen, frissen we ons daar op en gaan met onze leesboeken weer naar de salon.

Om 18:30 uur is het dinner time in het restaurant.

Menu diner

 

Gerookte forelfilet

Broccolisoep

Gegrilde zalmfilet

Mandarijnentaart

Voor vanavond is er een fakkeloptocht georganiseerd. Het vertrek daarvan is om 20:15 uur.
Wij hebben ons daarvoor niet opgegeven. Wel zwaaien we de deelnemers uit. Onder de poort van het Bolwerk door verdwijnen ze uit het zicht.

Wachten op deelnemers fakkeloptocht

 

Deelnemers fakkeloptocht

 

Poort Bolwerk

De rest van de avond brengen we door in de salon.

naar volgende dag