Dag 8. Dinsdag 29 december 2015
Koblenz
Koblenz-Harmelen

We pakken onze koffers en zetten ze voorzien van de stickers op de gang. Onze rugzakken kunnen we zolang in het kantoortje van de hotelmanager kwijt.

Om 07:30 uur gaan we ontbijten. Na het ontbijt maken we wat broodjes klaar voor tussen de midden. Op die mogelijkheid werd door hotelmanager Frank gewezen. Papieren zakjes daarvoor liggen in het restaurant klaar.

We besluiten vandaag dezelfde wandeling door Koblenz te maken als gisteren, maar dan andersom. Op de eerste plaats zie je de dingen dan toch weer nèt even anders, maar bovendien kan Els dan bij het maken van foto's beter gebruik maken van de andere stand van de zon.

Pal vóór MS Allegro stappen we via de Florinspfaffengasse naar de  Florinskirche. We zagen de toren daarvan al vanaf het dek van MS Allegro.
De evangelische Sint-Florinuskerk is een driebeukige romaanse pijlerbasiliek met een plat dak, gebouwd rond het jaar 1100.
Tijdens de bombardementen op Koblenz in 1944 brandde de kerk uit. Wederopbouw volgde in 1951. In 1970 werd de kerk van buiten gerestaureerd. Daarbij kreeg de kerk een kleurstelling op basis van gevonden verfresten uit de gotische periode.

Straatnaambord Florinspfaffengasse

 

Toren Florinskirche

 

Florinskirche

De  Florinskirche staat aan de Florinsmarkt.

Florinsmarkt

De kerk is niet de enige bezienswaardigheid van het plein. Zo staat er ook het Denkmal Nikolaus von Kues -15e-eeuws decaan van de congregatie van St. Florin, later kardinaal- van de hand van steenhouwer en beeldhouwer Waldemar Kasper

Nikolaus von Kues Denkmal

Op de Münzplatz staat een 3-tal sculpturen van de beeldhouwer Fritz Berlin: Resche Hennerich, de Maatfrau (oder Marktfrau) en de Schutzmann (politieagent).
In de Altstadt van Koblenz staan een flink aantal beelden van ‘speciale’ en onvergetelijke burgers. De schoenmaker Hennrich Resch, die in de 2e helft van de 19e eeuw leefde, is daar waarschijnlijk de meest bekende van.
Hij hield ervan om uitbeeldende grappen te maken over mensen en was niet bang daarvoor door de autoriteiten aangepakt te worden. Zo speelde hij eens een militaire mars op zijn trommel, waarna alle militairen zich naar het paradeplein spoedden. Zijn straf was 6 weken streng arrest.
Zijn bronzen beeld op de Münzplatz is naar ware grootte.

Resche Hennerich

 

Plaquette tekst Resche Hennerich

 

Zivilkurasch, vur keinem bang, voll Witz, Humor – och frech- datt wor bei ons en Kowelenz dä Schoster Hennerich Resch!
(Zivilcourage, vor keinem Angst, voll Witz, Humor – auch frech – das war bei uns in Koblenz der Schuster Heinrich Resch!)

 

Marktvrouw

 

Plaquette tekst Maatfrau

 

Die Maatfrau sät zom Schutzmann: „Dät es mir jetzt zo bont! Do hat gepinkelt an mein Mann, dä Nobersch ihre Hond!“
(Die Marktfrau sagt zum Schutzmann. „Das ist mir jetzt zu bunt, da hat der Hund der Nachbarin auf meinen Mann gepinkelt!“)

 

Politieagent

We lopen weer naar de Liebfrauenkirche. Vóór die kerk staat de Familienbrunnen, een werk van Rudi Scheuermann.

Liebfrauenkirche

 

Familienbrunnen

De wandeling gaat verder naar de Schängelbrunnen, het -na Deutsches Eck- tweede symbool van de stad. Deze fontein staat op de binnenplaats van het Rathaus en herinnert aan de tijd rond 1800, toen Koblenz bij Frankrijk hoorde en jongensbaby's opvallend vaak 'Jean' werden gedoopt. Dat werd in het lokale dialect verbasterd tot 'Schang' en daaruit is weer 'Schängel' ontstaan. Daar zaten waarschijnlijk een paar flinke kwajongens tussen, want het beeldje op de fontein spuugt in een onregelmatig ritme een krachtige waterstraal tot ver over de rand van het bassin.

Schängelbrunnen

We lopen verder naar de Josef Görresplatz.
Een boot geladen met wijnvaten vormt de basis van de Historiensäule.
Een bronzen plaquette van Heinz Kassung op een rotsblok herinnert aan de eerste rit van de paardentram in Koblenz in 1887.

Basis Historiensäule

 

Herinneringsplaquette paardentram

We komen op de Clemensplatz met de obelisk en het Stadttheater. Het is inmiddels 10:30 uur.

Clemensplatz met obelisk en Stadttheater

We steken het plein over en zetten koers naar de Pfaffendorfer Brücke.
Onderweg zien we boomstronken die tot kunstwerk zijn verheven en aan voorgevels van huizen in zandsteen gebeeldhouwde beroepsbeoefenaars.

Boomstronk als kunstwerk

 

Beroepsbeoefenaars in zandsteen aan gevels

We gaan de aanbrug van de Pfaffendorfer Brücke op tot aan de Rijn. Daar nemen we de trap naar beneden en gaan onder de brug door naar Weindorf.

Trap bij Rijn naar beneden

 

Onder Pfaffendorfer Brücke door naar Weindorf

 

Onder de brug

 

Onder de brug andere kant

 

Andere kant van de brug

 

Weindorf

Weindorf Koblenz is ontstaan ​​in 1925 ter gelegenheid van de ‘Reichsausstellung Deutscher Wein’. De tentoonstelling werd gehouden als onderdeel van de viering van het 1.000-jarig bestaan ​​van het Rijnland. Voor de tentoonstelling werden 4 qua stijl verschillende gebouwen typisch voor wijnboeren in een wijngebied opgetrokken. Oorspronkelijk gebouwd voor de duur van de tentoonstelling werd Weindorf al snel zo populair dat het een permanent karakter kreeg.
Tijdens WO II werd het wijndorp vernietigd in een luchtaanval en in 1951 herbouwd in zijn huidige, licht vereenvoudigde vorm. Het is nu een horecadorp.

We lopen nu weer terug onder de Pfaffendorfer Brücke door langs de Rijn naar Deutsches Eck.

Terug naar Deutsches Eck

Met de zon schuin in de rug komen we langs het Görres Denkmal vóór het Keurvorstelijk Slot met zijn prachtige zuilen, langs de sculptuur Affection, langs het voormalig Pruisisch regeringsgebouw en langs het Pegelhaus Koblenz met hoogwaterstanden.

Görres Denkmal

 

Zuilen Keurvorstelijk Slot

 

Sculptuur Affection

 

Voormalig Pruisisch regeringsgebouw

 

Pegelhaus Koblenz

 

Hoogwaterstanden aan Pegelhaus Koblenz

Het bronzen Görres Denkmal werd op 24 juni 1928 geplaatst als eerbetoon aan de stadspublicist Joseph Görres. Hij was redacteur van de 'Rheinische Merkur', de eerste grote politieke krant en wordt nu beschouwd als de kampioen van de nationale, regionale en politieke vrijheid.

De bronzen sculptuur Affection is gemaakt door de Luxemburgse beeldhouwer Lucien Wercollier en werd door hem aan de stad Koblenz geschonken bij het 2.000-jarig bestaan ​​van de Koblenz Casino Company op 5 oktober 1992.

Het Pegelhaus Koblenz bij Rijnkilometer 591,49 -het is één van de 22 voor de Rijnscheepvaart relevante Pegeln- werd oorspronkelijk in 1609/11 als zogenoemde Rijnkraan gebouwd. De kraan werd in 1900 verwijderd. Onder het -moderne- glazen dak is nu een panoramarestaurant gehuisvest.

Vlak vóór het kabelbaanstation naar de vesting Ehrenbreitstein en pal tegenover die vesting is een plaquette aangebracht die de aandacht erop vestigt dat hier vroeger een pontonbrug lag.

Plaquette pontonbrug

We zijn inmiddels alweer bij Deutsches Eck, daar waar de Moezel in de Rijn stroomt. De plaats ook waar het Kaiser-Wilhelm-Denkmal staat.

Moezel stroomt in de Rijn

 

Kaiser-Wilhelm-Denkmal

 

Plaquette Kaiser-Wilhelm-Denkmal

 We lopen weer terug naar MS Allegro.

Terug naar MS Allegro

 

Meeuwen

Om 11:45 uur zijn we weer terug op MS Allegro.
De tijd tot het vertrek van de bus naar Utrecht om 15:00 uur brengen we door in de salon: met een biertje, met een broodje en met het uitwisselen van onze reiservaring met reisgenoten.

Het laatste biertje aan boord

Bijna precies om 15:00 uur zet chauffeur Peter de bus richting Utrecht in beweging.
Hij merkt al snel op dat de Rijtijdenwet hem verplicht onderweg zo'n 3 kwartier te stoppen. Hij heeft er immers vanuit Nederland al de rit naar Koblenz opzitten.
De pauze vindt plaats bij AC Restaurant Venray in Oirlo om 18:00 uur.

Via de uitstapplaatsen Nijmegen (18:35 uur) en Veenendaal (19:10 uur) bereiken we Utrecht om 19:35 uur. Een half uurtje later zijn we thuis in Harmelen.

Het wapen van Harmelen -als zelfstandige gemeente opgeheven per 1-1-2001- is afgeleid van het wapen van de familie Van Zuylen van Harmelen, de bezitters van de heerlijkheid.
Op 11 september 1816 werd in de
Heraldische Databank geschreven: Van goud met eene fasce van sabel, verzeld en chef van 2 en pointe van eene ruit, allen van keel.

Gemeentewapen Harmelen

We kijken terug op een geslaagde kerstcruise!