We maakten al een aantal cruises: 3 maal over zee aan boord van een enorm cruiseschip, afgelopen zomer over de Friese wateren en het IJsselmeer op een riviercruiseschip.
Een riviercruiseschip is net als een zeecruiseschip van alle gemakken voorzien, maar is beduidend kleiner en daardoor ook gemoedelijker dan de zeecruiseschepen. Dat merkten we deze zomer. De grootte van de riviercruiseschepen heeft onder meer te maken met de breedte van de rivieren die ze bevaren. Naast het verschil qua schip biedt een riviercruise ook meer visuele prikkels. Varend op een rivier heb je -althans in Europa- steeds een mooi uitzicht op het dichtbij gelegen landschap en de dorpen en steden die aan je voorbij glijden. Op een zeecruiseschip vaar je nog wel eens een hele dag op zee en kom je ook niet zo vaak vlak langs de kust.
Wij hebben een cruisereis in alle gevallen ervaren als een zeer ontspannen manier van vakantie vieren: je hoeft maar één keer je koffer in en uit te pakken, komt toch op heel veel verschillende plaatsen en hebt je hotel altijd vlak bij je.
Al vaker ook waren we met de Kerst niet thuis. Dat beviel ons steeds goed.
Toen de 8-daagse Kerstcruise over de Rijn & Moezel van Stip Reizen bij ons voorbijkwam en bleek dat die cruise door MS Allegro -het schip waarop we in juli j.l. onze riviercruise maakten- zou worden uitgevoerd, was de beslissing eigenlijk snel genomen. Dat de einddatum van de kerstmarkten in Duitsland soms op 22 december maar veelal op 23 december ligt, vonden we niet zó van belang. Die hebben we in het verleden eigenlijk al té veel bezocht.

We maakten de cruise van 22 tm 29 december 2015, met Keulen als vertrek- en Koblenz als thuishaven. Het vervoer naar Keulen en vanaf Koblenz vond per bus plaats en behoorde tot de reis.
Als opstapplaats in Nederland kozen we voor Utrecht Westraven.

We bereidden ons steeds voor onder het genot van een Rüdesheimer Kaffee, met daarbij een Mozartkugel.
Rüdesheimer koffie is een samengestelde koffie, waar Asbach Uralt in zit. Asbach Uralt is een Duits druivendistillaat uit Rüdesheim aan de Rijn.
Samen met Irish coffee en French koffie is Rüdesheimer koffie één van de zeer gewilde afterdinner koffies.
Asbach Uralt (38% alcohol) is een Duitse brandysoort, beroemd geworden door een heerlijk zachte smaak. Die smaak komt het best tot zijn recht in een cognacglas of -beter nog- het karakteristieke Asbach Uralt-glas. Asbach Uralt wordt dubbel gedistilleerd in traditionele koperen ketels, waarna het distillaat een aantal jaren van rijping in kostbare Limousin eiken fusten van 300 liter ondergaat. Gemiddeld rijpt Asbach Uralt 4x langer dan wettelijk is vereist.
Mozartkugeln zijn bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocolade. Ze zijn in 1890 bedacht door de banketbakker Paul Fürst uit Salzburg in Oostenrijk.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

Rüdesheimer Kaffee