PROGRAMMA

 

De reis in het kort:

Dag 0: Harmelen-Asten
Dag 1: Naar standplaats
Chemnitz
Dag 2: Karlovy Vary
Dag 3: Weimar & Erfurt
Dag 4: Leipzig
Dag 5: Dresden
Dag 6: Vrije dag in Chemnitz
Dag 7: Meiβen
Dag 8: Naar huis

 

Programma van de reis:

Dag 0. Harmelen-Asten
We rijden met onze eigen auto naar het wisselpunt in Asten. Morgen vertrekken we van daaruit met de bus naar ons hotel in Chemnitz, onze standplaats in Duitsland.
In Asten bezoeken we het Klok & Peel Museum en lopen we het Spreukenpad, een spoor in brons door Asten.
's Avonds eten we bij Chinees-Indisch specialiteiten restaurant 'Jasmine' met Janny & Koos, die we al kennen sinds 1998 van onze reis naar India en Nepal. Sedertdien zien we elkaar elk jaar tijdens een reünie. Zij vertrekken morgen naar Krakau.

Dag 1. Naar standplaats Chemnitz
Na een kop koffie gaan we op weg naar Chemnitz, waar we in de vroege avond arriveren.

Schloβteich in Chemnitz

Schloβteich in Chemnitz

Dag 2. Karlovy Vary
We gaan de Tsjechische grens over naar het historische kuurstadje Karlovy Vary, nu beter bekend als Karlsbad. De heilzame bronnen maakten het stadje vroeger al tot een belangrijk kuuroord. Zo brachten in de 18e en 19e eeuw koningen en keizers de plaats een bezoek. Ook nu nog vinden veel mensen baat bij het geneeskrachtige water.
Aanrader is de oblaat, een soort wafel met suiker ertussen, die op elke hoek van de straat vers wordt gebakken.

Bo˛ķ Dar op grens Duitsland-Tsjechiė

Bo˛ķ Dar op de grens Duitsland-Tsjechiė

Dag 3. Weimar & Erfurt
We nemen deel aan de excursie naar Weimar en Erfurt onder leiding van een Nederlandssprekende stadsgids.
Weimar is één van de culturele pronkstukken van Duitsland. Mede dankzij grote kunstenaars als Goethe en Schiller, die hier woonden en werkten. We wandelen langs de vele fraaie gebouwen en over romantische pleinen die tezamen de Altstadt vormen.
Daarna is het de beurt aan Erfurt. De mooiste vakwerkhuizen staan op de Krämerbrücke, de langste bebouwde en bewoonde brugstraat van Europa. Tijdens een wandeling door de stad bekijken we naast de Krämerbrücke ook de Fischmarkt met het oude raadhuis.

Domplatz in Erfurt

Domplatz in Erfurt

Dag 4. Leipzig
We genieten volop van kunst en cultuur in Leipzig! Onder leiding van een gids maken we een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden. We zien onder meer de Mädlerpassage met het lievelingscafé van Goethe: Auerbachs Keller. Ook het operagebouw en de Thomaskirche, waar Bach muzikaal leider was, passeren de revue.

Dag 5. Dresden
Op naar het indrukwekkende Dresden. Onder leiding van een gids bezoeken we deze stad die in 1945 door bombardementen totaal werd verwoest, maar weer helemaal in oude glorie werd hersteld. Als laatste werd in 2006 de Frauenkirche heropend. Tot de vele hoogtepunten behoren verder onder meer het Zwinger, de kathedraal, de schitterende Semperoper -een perfecte kopie van de oude- en natuurlijk de Altmarkt.

Voet ruiterstandbeeld koning Johann in Dresden

Voet ruiterstandbeeld koning Johann in Dresden

Dag 6. Vrije dag in Chemnitz
Hét moment om onze standplaats te verkennen. Chemnitz is een mooie, historische stad, waar veel is te zien, zoals het oude Raadhuis, de Roter Turm en de overdekte Markthal. Zeer bekend is het robuuste, ruim 7 m hoge Karl-Marx monument, één van de grootste bustes ter wereld. In de binnenstad zijn veel kroegjes, winkels en restaurants.

Dag 7. Meiβen
We bezoeken deze morgen Meiβen. Dit aan de Elbe gelegen stadje is met name bekend om het porselein dat hier wordt vervaardigd. Omdat er voldoende belangstelling is, bezoeken we een porseleinfabriek. Daarna is het de beurt aan Meiβen zelf. Letterlijk hoogtepunt is de Albrechtsburg, het kasteel dat op een rots over de stad uitkijkt. Ook de imposante kathedraal is zeer bezienswaardig.

Meiβen, oostelijk van de Elbe

Meiβen, oostelijk van de Elbe

Dag 8. Naar huis
We rijden in één dag terug naar Asten. Vandaar gaat het met de eigen auto naar Harmelen.