Een bezoek aan Leipzig, Dresden en zeker ook Meiβen stond al erg lang op ons wensenlijstje. Waarom?

   • Leipzig is gedurende zijn bijna duizendjarige bestaan onder veel namen bekend geworden: muziek- en beurzenstad, heldenstad en stad van de vreedzame revolutie, klein Parijs, Pleiß-Athene of ook wel Venetië van het noorden. Leipzig is de bakermat van grote musici. Richard Wagner werd er geboren en ging er naar de universiteit, Johann Sebastian Bach leefde er tot aan zijn dood, de Noorse componist Edvard Grieg studeerde er en Felix Mendelssohn stichtte het Leipzig Conservatorium. Al deze wereldberoemde componisten lieten hun sporen na in de stad. Zo ook kunstschilder Neo Rauch die er zijn atelier had.
Maar Leipzig kent ook een bewogen geschiedenis. Gedurende WO II heeft de stad veel te verduren gehad en een groot deel werd verwoest. Na de oorlog werd Duitsland in 4 zones verdeeld en viel Leipzig in de Oost-Duitse zone. Na de vereniging van de beide Duitslanden kon Leipzig weer gaan werken aan zijn status van voor de oorlog. En dat lukte. De stad krabbelde op uit deze nare periode en bruist als nooit tevoren!

    • Dresden heeft meerdere rampen overleeft, waarvan het bombardement in de nacht van 13 op 14 februari 1945 de ergste was. Vijfentwintig duizend doden en tientallen duizenden vernietigde gebouwen waren het resultaat van één van de zwaarste bombardementen die tijdens WO II heeft plaatsgevonden. Omdat het communistische bewind besloot de getroffen gebouwen na de oorlog helemaal te slopen, bleef er maar weinig van het oorspronkelijke Dresden over. Na de Duitse hereniging in 1990 is men begonnen met een gedeeltelijk herstel naar het oude barokke beeld zoals dat in Dresden vóór de oorlog was te zien. Hoewel een groot deel van de gebouwen in de binnenstad vrij jong is, lijken ze oud. De manier waarop men van de binnenstad van Dresden een nieuwe oude stad heeft gemaakt, verdient veel respect.

    • Meißen is de oude residentie van de keurvorsten van Saksen. Imposant gelegen aan de grote Elbe is het wat ironisch dat Meißen is genoemd naar de kleinste rivier in de stad: de Meisa. De bakermat van de geschiedenis van Saksen ligt in Meißen en in de historische binnenstad word je regelmatig geconfronteerd met vele getuigen uit de meer dan 1.000-jarige traditie.
Net zo'n afgeronde schoonheid als een porseleinen figuur – zo komt Meißen bovendien voor de dag: de stad is ook echt wereldberoemd om het Meißener porselein, van het merkteken met de gekruiste blauwe zwaarden.

Eindelijk kwam het er dan van. We kozen voor de reis van Kras.nl van 30 april tm 7 mei 2016.

We bereidden ons voor aan de hand van de ANWB gidsen:

   •     Rijn
   •     Eifel en Moezel

We lazen ook:

   •     De Toren (Uwe Tellkamp)

En we keken naar de dvd:

   •     Dresden ('one of the darkest days in world history')   

 

De Toren

In dit fabuleuze boek schildert Uwe Tellkamp hoe DDR-schrijvers, geleerden en kunstenaars tegen de klippen op een burgerlijk leven in stand hielden. Totdat de vermolmde socialistische heilstaat ineenzeeg.

 

Idvd Dresden

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.