Het is eigenlijk wel logisch dat onder de vakantiebestemmingen Frankrijk een populair land is. Zowel per vliegtuig, bus, auto of de trein is het makkelijk om naar Frankrijk te reizen. Het vakantieland Frankrijk heeft een invloedrijk verleden in de Europese geschiedenis op gebied van de kunst. Frankrijk heeft bovendien een rijke culturele traditie. Frankrijk is ook het grootste West-Europese land. Het is maar liefst 13x zo groot als Nederland en heeft dus meer bezienswaardigheden dan je in eerste instantie denkt. De natuur in Frankrijk is daarenboven overal aanwezig en het land heeft een grote verscheidenheid aan bijzondere landschappen.
Het is daarom eigenlijk niet zo logisch dat wij -afgezien van een aantal reizen naar Parijs- pas één enkele keer een vakantie in Frankrijk -in de Cevennen- doorbrachten.
Een bezoek aan het Loiredal leek ons een aanrader. De Loire is de langste rivier van het land, stroomt door historische steden -als Orléans, waar Jeanne d’Arc de Engelsen versloeg- of erlangs en staat vooral bekend om de majestueuze kastelen -als Château de Chambord, in Franse renaissancebouwstijl met middeleeuwse elementen- langs de oevers. Vogels, vlinders en libellen zijn nauwelijks te missen in het Loiredal.
Zouden we lángs de Loire gaan, dus met de bus, of óver de Loire, dat wil zeggen per cruiseschip? De keuze was eigenlijk snel gemaakt, want met de bus kom je veel dichterbij de kastelen dan met een schip. Wil je tijdens een cruise kastelen bezoeken, zul je dat via een -als regel vrij dure- excursie moeten doen. Bij een busreis kun je in de meeste gevallen pal voor de valbrug uitstappen.
Zo gedacht, zo gedaan. We kozen voor een 7-daagse busreis van Bolderman, met bezoeken aan 4 kastelen en 4 steden, in de periode 28 juli t/m 3 augustus 2018.

We bereidden ons voor aan de hand van de boeken:
   •    Langs de Loire (Gustave Flaubert)
   •    De Loire - Kastelen, Kerken en Steden (Serie 'Taal en Land')
   •    Tal der Loire (Polyglott)

en de strip:
   •    Asterix en het ijzeren schild

en we bekijken de film:
   •    La Dame de Monsoreau
die zich onder meer afspeelt in Château Chambord.

 

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

 

Loire