Mede door de schrijver A. den Doolaard stonden wat kleinere reizen naar de Balkan al een tijdje op ons verlanglijstje. De grote overzichtstentoonstelling Ongekende Schoonheid. Ikonen uit MacedoniŽ in het Museum Catharijneconvent Utrecht begin 2011 versterkte die wens. Ooit was het oude koninkrijk MacedoniŽ een zeer machtig rijk. Het hart van dat oude koninkrijk is tegenwoordig verdeeld over 3 landen: de Republiek MacedoniŽ, Bulgarije en Griekenland. In het bijzonder de Republiek MacedoniŽ, het Bulgaarse Pirin MacedoniŽ en Grieks MacedoniŽ, met inbegrip van ThraciŽ, trokken ons.
Een aantal jaren achtereen pasten ťťn of meerdere van die wat kleinere reizen naar een land of streek op de Balkan wat periode en wat temperatuur ter plaatse betreft niet goed in onze  totaal-reisplannen voor die jaren.
Onverwacht viel op onze deurmat de reiskrant SRC Werelds!, een speciale editie Themareizen. Enthousiast constateerden we dat daarin werd aangeboden een 15-daagse reis naar de gebieden die we zo graag eens een keer wilden bezoeken. Weliswaar stond ThraciŽ niet op het programma, maar wel de van oorsprong Thracische steden Sandanski en Melnik in Bulgarije. Bovendien gingen we er vanuit, dat enkele van de verschillende musea die zouden worden bezocht toch wel over Thracische kunst beschikken. Lang hoefden we daarom niet na te denken. Nog dezelfde avond boekten we de SRC-reis voor de periode 27 april tm 11 mei 2012.

We bereidden ons voor aan de hand van:
 
opsommingsteken de al wat oudere ANWB-reisgidsen
JoegoslaviŽ en
Griekenland

en de boeken:
 
opsommingsteken De bruiloft der zeven zigeuners (A. den Doolaard)
opsommingsteken Orient-Express (A. den Doolaard)
opsommingsteken De herberg met het hoefijzer (A. den Doolaard)
opsommingsteken Het goud der ThraciŽrs (Museum Boymans-van Beuningen)
opsommingsteken Thrace & the Thracians (Alexander Fol & Ivan Marazov)
opsommingsteken Die Bulgarische Volkskunst (A. Boschkov)
opsommingsteken Meteora - Geschiedenis van kloosters en het kloosterleven (Th. Provatakis)
opsommingsteken Thessaloniki - Stad van geesten 1430-1950 (Mark Mazower)
opsommingsteken De Balkan - Een geschiedenis (Mark Mazower)
opsommingsteken Balkanschimmen (Robert D. Kaplan)
opsommingsteken Berg Athos (Karl Eller)
 

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.