WELKOM

Altijd al bezochten we musea. Niet voor niets hadden we jarenlang de museum(jaar)kaart. In de beginperiode waren dat uitsluitend musea in Nederland. Hoe meer we met vakantie gingen hoe vaker we ook musea in het buitenland bezochten. Niet alleen tijdens onze stedenreizen, maar met name ook tijdens onze reizen naar verre landen. Want hoeveel landen hebben niet een museum voor nationaal erfgoed?
Wij vinden het zonde om tijdens je vakantie alleen maar aan het strand te liggen of je tijd op terrasjes door te brengen. Wij gaan op reis om wat te zien, iets wat (meer dan) bezienswaardig is. Dat zijn dus niet alleen musea, maar ook bezienswaardigheden die best voor een museum in de ware zin des woords zouden kunnen doorgaan. Neem het  Angkor Wat tempelcomplex in Cambodja, of  het terracotta leger en de muur in China, en laten we vooral ook niet de graven in de Valleien der Koningen, der Koninginnen en der Edelen in Egypte vergeten.
De lijst interessante bezienswaardigheden in de wereld is welhaast onuitputtelijk. Je hebt beschermde stads- en dorpsgezichten met beeldbepalende gebouwen met historische karakteristieken, je hebt gebouwen met cultuurhistorische of wetenschappelijke waarde en je hebt gebouwen van de talloze religies en spirituele stromingen, om zo maar wat te noemen.
Als liefhebbers van cultuur kunnen we dus niet alleen terecht in de duizenden musea. Er is veel meer keuze: denk ook maar eens aan de vorstenhuizen in Europa die de deuren van een paleis regelmatig open zetten voor bezoekers om de pracht en praal bewonderen. 
We zorgden er overigens wel voor dat het zoveelste kasteel of  de zoveelste tempel niet onze neus uit kwam. Gewoon eens een hele dag relaxen is ook aantrekkelijk.

Wij vinden dat we een goede mix van musea en andere bezienswaardigheden hebben kunnen maken.

Dogon - Dodendans - Mali

 

tekst: Toine
foto's: Els