Rostock en Lübeck noemden we steeds vaker als bestemmingen waar we nog wel eens naartoe zouden willen. En dat kwam niet op de laatste plaats omdat steeds weer nieuwe reisgenoten die we ontmoetten, enthousiast bleken over de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren waartoe overigens ook het eiland Rügen behoort.
Rostock en Lübeck waren lid van de Hanze. Elke Hanzestad is uniek, niet alleen hoe ze eruit zien, maar ook hun verhaal waarom het een Hanzestad werd. De meeste Hanzesteden hadden gewoon een prachtige ligging, sommige steden waren om een andere reden een Hanzesta
d. De historie in de Hanzesteden is overal zichtbaar -de sporen van een rijk verleden zijn overal terug te vinden- en de Hanzementaliteit is nog steeds aanwezig. Noch Rostock noch Lübeck kenden we.
Rügen ligt in de Oostzee. Ook Rügen en de Oostzee kenden we niet.
Allemaal redenen daar eens te gaan kijken.

Rügen is met een oppervlakte van 926 km2 het grootste eiland van Duitsland. Het heeft een maximale lengte van 51,4 km, een maximale breedte van 42,8 km en een 570 km lange kustlijn. Met 161 m is de Piekberg het hoogste punt van het eiland. Het eiland vormt samen met het eiland Hiddensee in het noordwesten en enkele kleinere eilanden, zoals Öhe en Beuchel, de Landkreis Rügen, met Bergen als hoofdplaats.

coat of arms Landkreis Rügen

Het eiland is met het vasteland -de oude Hanzestad Stralsund- verbonden door de 2 km lange Rügendamm en de Ziegelgrabenbrücke. Ook is er een veerdienst vanuit Stahlbrode naar Glewitz.
De steile krijtrotsen, vooral de beroemde ‘Königsstuhl’, zijn hét kenmerk van het eiland.
Over heel Rügen verspreid liggen koolzaadvelden en bossen.
Ooit maakten de Hunnen op Rügen de dienst uit. De Slaven maakten er een fort van, daarna heersten Denen en Zweden. In 1815 kwam Rügen onder Pruisisch oppergezag en werd dus Duits grondgebied. In 1945, aan het einde van WO II, kwam Rügen in de Russische bezettingszone te liggen en behoorde toen tot de DDR. In 1990 tenslotte kwam Rügen bij het herenigd Duitsland.

De Oostzee, ook bekend onder de naam Baltische Zee, is een randzee van de Atlantische Oceaan. De Oostzee heeft een oppervlakte van ongeveer 422.000 km2 en een gemiddelde diepte van 55 m. De grootste diepte is 459 m.
Aan de Oostzee liggen landen in 3 Europese regio’s. Dat zijn Denemarken, Zweden, Finland, Estland, Letland en Litouwen in Noord-Europa, Polen en Rusland in Oost-Europa en Duitsland in West-Europa.
De Oostzee staat via de Grote Belt en de Kleine Belt, zeestraten bij de Deense eilanden, en de Sont in verbinding met het Kattegat, een tussenzee tussen Denemarken en Zweden, en de Atlantische Oceaan.
De grootste steden aan de Oostzee zijn Sint Petersburg, Stockholm, Riga, Helsinki, Kopenhagen, Gdánsk, Kaliningrad, Szczecin, Tallinn, Malmö, Gdynia, Kiel, Espoo, Lübeck, Rostock, Klaipėda, Turku en Oulu.
Meren, rivieren en kanalen tussen Sint-Petersburg en Belomorsk in Rusland zorgen voor een waterweg tussen de Oostzee en de Barentszzee.
Belangrijkste rivieren die uitmonden in de Oostzee zijn de Weichsel in Polen, de Oder bij de grens van Polen en Duitsland, de Westelijke Dvina in Letland en de Neva in Rusland.
De Oostzee kent geen getij. De zee is te klein om zelf duidelijk waarneembare getijden te hebben en de doorgang naar de Noordzee, o.a. via het Kattegat, is erg smal, zodat Atlantische getijdenstromen weinig invloed hebben.

We kozen voor een 8-daagse busreis met de Jong Intra Vakanties van 21 tm 28 april 2018.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

Brunnen der Lebensfreude in Rostock, im Volksmund meist Pornobrunnen genannt