Stadswapen BoedapestIn het hart van Hongarije ligt Boedapest, een stad met 1,8 miljoen inwoners. Boedapest wordt in tweeën gesplitst door de rivier de Donau, met aan de linkeroever Boeda en aan de rechteroever Pest. Zeven bruggen en twee spoorbruggen verbinden de zijden met elkaar. De twee stadsdelen zijn aardig aan elkaar gewaagd: wat Boeda heeft, heeft Pest niet, en andersom. Pest is vlak, Boeda heuvelachtig. Pest is commercieel, levendig en druk, Boeda rustig, romantisch en authentiek.
Boedapest bestond oorspronkelijk uit drie plaatsen: Boeda, Óboeda en Pest. Boeda en Óboeda lagen op de rechteroever en Pest op de linkeroever van de Donau, precies tegenover elkaar. Pas vanaf 1873 werden ze samengevoegd tot de stad Boedapest. Óboeda is in de schaduw van het zich steeds uitbreidende Boeda verdwenen.

Er hebben gedurende heel veel oorlogen allerlei verschillende volken in Boedapest gewoond. Ook Karel de Grote veroverde ooit de stad. Pas tegen het jaar 900 kwamen er Hongaren -Magyaren zoals ze zichzelf noemden- onder leiding van Árpád.

In 1241 werden Boeda en Pest verwoest door de Mongolen, die datzelfde jaar overigens alweer verdwenen. De koning van Hongarije was bang voor een nieuwe inval -van wie dan ook- en liet daarom door het hele land burchten en stadsmuren bouwen.
Boeda kreeg in 1241 een burcht en werd in 1361 de hoofdstad van Hongarije. Er volgde een bloeitijd voor Hongarije en Boeda. Daaraan kwam een einde met de verovering door de Turken. De vesting Boeda werd in 1541 ingenomen. De stad kwam vervolgens in 1686 in Oostenrijkse handen. In 1787 kwam Hongarije, en daarmee Boedapest, onder Habsburgs bewind, dat tot 1918 aan de macht bleef.

Toen de 3 afzonderlijke steden Boeda, Óboeda en Pest zich in 1873 verenigden ontstond de stad Boedapest. De Oostenrijkse overheersing bracht een periode van rust en van economische, politieke en culturele welvaart. In de 18e en 19e eeuw lieten de Habsburgers de stad opknappen.

Na WO I kwam er een einde aan het Habsburgse bewind. In 1945, na WO II, werd Boedapest ingenomen door de Russische troepen. De daaropvolgende communistische overheersing bracht veel demonstraties met zich, zoals de Hongaarse opstand in 1956. Deze massale volksopstand zorgde ervoor dat op het centrale Heldenplein het standbeeld van Stalin werd omgehaald. De opstand werd onderdrukt door de Sovjet troepen.
Vrije verkiezingen werden pas in 1989 gehouden met een democratische republiek als gevolg.
Na deze verkiezingen werden er verschillende hervormingen in de stad doorgevoerd. Het stadsbeeld werd veranderd. Tegenwoordig is Boedapest het belangrijkste verkeersknooppunt van Centraal-Europa en is het een toonaangevende wereldstad.

Muur onderaan Burchtheuvel

We boekten een 6-daagse reis van 15 tm 20 mei 2010 bij Reisorganisatie On Travel, de opvolger van EDUTOURS. Met EDUTOURS gingen we in 2009 naar Krakau. Er werden kamers voor ons gereserveerd in King's Hotel in Erzsébetvaros, de 19e eeuwse joodse wijk van Boedapest in Pest.

We bereidden ons voor aan de hand van:

en de dvd’s

 De informatie op deze homepage is onder meer uit de genoemde gidsen afkomstig. 

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.