Coat of arms

Dublin is de hoofdstad van Ierland en de hoofdstad van de county Dublin in de provincie Leinster. De stad ligt aan de oostkust van het eiland, vrijwel halverwege, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey.
De eerste keer dat Dublin in de geschiedenis ter sprake komt is in de geschriften van Ptolemaeus, een Griekse astronoom en cartograaf uit 140 voor Christus. Hij noemde het gebied toen wel nog ‘Eblana Civitas’.
In het begin van de 10e eeuw waren er twee nederzettingen waar zich nu de stad Dublin bevindt. De nederzetting An Dub Linh behoorde toe aan de Vikingen, die er een grote slavenmarkt hadden. De Kelten stichtten in 988 Baile Áth Cliath, vlakbij An Dub Linh. Deze twee nederzettingen smolten na verloop van tijd samen tot één.
De Engelse naam voor Dublin is dus afgeleid van de eerste nederzetting, de Ierse naam Baile Áth Cliath van de tweede. Baile betekent stad, een Átha is een doorwaadbare plaats en Cliath is rieten vlechtwerk dat de rivierbodem op een doorwaadbare plaats verstevigde.
Vanaf de 14e eeuw tot de 16e eeuw was de streek rond Dublin de enige die tot Engeland behoorde. Vanaf de 17e eeuw groeide de stad steeds meer aan. Een tijd lang was Dublin de tweede grootste stad van het Britse Rijk. De mooiste gebouwen van Dublin dateren uit die periode.
In 1916 vond de ‘Easter Rising’ plaats, een oproer van Ierse republikeinen die onafhankelijkheid nastreefden. De situatie was erg onstabiel. Daarna volgden nog de Ierse onafhankelijkheidsoorlog en de burgeroorlog, waardoor de stad in puin lag. De stad werd heropgebouwd maar de modernisatie kwam er maar traag op gang. Pas in de jaren zestig kwam er schot in de zaak. Zeker de laatste jaren heeft de stad grote vooruitgang geboekt op het vlak van infrastructuur, transport en economie.
Vanaf 1922 was Dublin de hoofdstad van de onafhankelijke staat Ierland. Nu is het nog steeds de hoofdstad van de republiek Ierland. Dublin heeft in de loop der tijden heel wat beroemde schrijvers voortgebracht. Zo zijn James Joyce (Ulysses), Bram Stoker (Dracula), Oscar Wilde, Jonathan Swift (Gullivers reizen) en Samuel Becket (Wachten op Godot) geboren Dubliners.

Begin augustus 2007, toen Quirina en Fred bij ons op bezoek waren, vonden we dat we er weer eens samen op uit moesten trekken. De stad Dublin leek ons alle vier een prima reisdoel. We gingen met de voorbereiding aan de slag. Quirina en Fred kennen we van onze reis naar Jemen in 2004/2005.

We lazen eerst:
  • Verhalen uit Ierland van Maeve Binchy
  • De as van mijn moeder van Frank McCourt, een Ierse herinnering

We snuffelden uitgebreid in de volgende reisgidsen:

  • Capitool Reisgids Dublin
  • Vitamine V Reisgids Dublin
  • Eyewitness Top 10 Travel Guide Dublin
  • Dublin doMINIcus - steden in kaart
  • ANWB Reisgids Ierland
De as van mijn moeder

Ieder voor zich maakte een wensenlijstje. Met Fred erbij stond het uiteraard bij voorbaat al vast dat we een bezoek zouden brengen aan het Guinness Storehouse.
Op 24 februari 2008, net terug van onze rondreis door Mali, kregen we van Quirina een mailtje waarin stond dat Dublin was geboekt. We zouden gaan van 29 april t/m 5 mei. Op 19 maart hadden we een laatste bespreking over het programma. Daarna stond het als een huis.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.

 
Dublin