Krakau ontstond rond een natuurlijke heuvel, de Wawel. De stad kwam tot ontwikkeling op een kruispunt van oude handelswegen: de Barnsteenroute van de Oostzee naar Rome en de route van Byzantium naar Nürnberg. De eerste vermelding van Krakau dateert uit 965 en is van Ibrahim ibn Jakub, een joodse koopman uit Spanje.
Op de Wawel werd in de 7e eeuw een burcht gebouwd. Vanaf 1030 resideerden van daaruit de Poolse koningen eeuwenlang over een van de grootste rijken van Europa. Het strekte zich uit vanaf de Oostzee tot aan de Zwarte Zee, met het huidige Wit-Rusland en grote delen van Oekraïne binnen zijn grenzen. Hertog Kazimierz I van Polen (1039-1058) maakte van Krakau de hoofdstad.
De burcht en de koninklijke gebouwen werden in 1595 door brand getroffen. Koning Zygmunt III nam daarop in 1596 het besluit het hof naar Warschau te verplaatsen, dat daarmee de hoofdstad van Polen werd.

coat of arms Krakau

Krakau had al in 1364 een universiteit - Uniwersytet Jagielloñski - en ontwikkelde zich in de eeuwen daarna tot een belangrijk kenniscentrum.

Kanonicza-straat

Krakau is al duizend jaar een bisdom en sinds 1925 de zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop. Dat was van 1964 tot 1978 Karol Wojtila, die daarna tot paus werd gekozen (Johannes Paulus II). De stad is van oudsher een katholiek bolwerk. De eens omvangrijke joodse bevolking is in de Tweede Wereldoorlog vrijwel geheel uitgeroeid.

Ondanks dat Krakau niet meer de hoofdstad is van Polen, is het nog wel de bekendste stad van het land. Krakau profileert zich vooral als stad van schilders, dichters en musici. Krakau wordt daarom wel de Culturele hoofdstad van Polen genoemd.  In groter verband is Krakau een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Vandaar de bijnaam het Florence van het Oostblok.
De stad kwam als een van de weinige steden in Polen ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog.
Nochtans stonden op het einde van de Tweede Wereldoorlog de bommenwerpers klaar om Krakau in de as te leggen. Het bevel om uit te vliegen werd gelukkig nooit gegeven. Het hele middeleeuws stadscentrum staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Nóg een bijnaam van Krakau is daarom Historische schatkamer van Polen.
Allemaal redenen om er eens te gaan kijken.

Op 26 mei 2009 boekten we een 6-daagse reis bij Krakowreizen.nl van 22 tm 27 augustus 2009 naar Hotel Mikolaj op de Ulica Mikołajska 30 in het centrum van Krakau op slechts 150 m van Rynek Glówny, de Grote Markt. Het hotel is gevestigd in een historisch pand.

We bereidden ons voor aan de hand van:

 •  Reisgids Krakau (Kosmos)

 •  Auschwitz (Laurence Rees)

 •  Het jodendom (Isidore Epstein

 •   Joodse Riten en Symbolen (Rabbijn S.Ph. de Vries Mzn)

 •  De Tora (Douglas Charing)

 •  Op zoek naar Tora (Willem Zuidema)

en de dvd's

 •  de Joden - geschiedenis van een volk

 •  Schindler’s List

 •  Amen

 •  The Pianist

 •  Die Fälscher

De informatie op deze homepage is onder meer uit de genoemde boeken en gidsen afkomstig.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.