TENSLOTTE

 

Een reis van 30 dagen is best lang. Maar omdat China zo ontzaglijk groot is hebben we in die dagen in feite natuurlijk maar weinig van dat land gezien. Dat gevoel hebben we echter niet. Dat komt -zo denken wij- in belangrijke mate door de gevarieerdheid van de reis. We waren in grote steden en kleine dorpen n op het platteland. We verplaatsten ons met alle denkbare middelen van vervoer: vliegtuigen, nachttreinen, een luxe trein, touringcars, lokale bussen en busjes, taxis, een boot en fietsen. We zagen en spraken met mensen thuis, in restaurants, op markten, in wachtlokalen bij trein en bus en zagen hoe Chinezen en minderheden gekleed gaan in en buiten de stad. Dat alles bij elkaar geeft ons een aardige indruk van China. We hadden dat niet willen missen.
We overnachtten in 11 hotels en in 1 klooster.

 

Business cards hotels

In het gedrag van de Chinees viel ons -naast zn ongelooflijk gerochel op welke plaats en in welke situatie dan ook- het meest op zijn wens en ook zijn vermogen om vr te dringen. Hoe breed wij ons ook maakten, steeds lukte het ze weer vr ons te komen. Ze gingen zelfs onder onze armen door.

Omdat onze bagage meestal niet op, maar in de bus moest worden gestouwd was het jammer dat lang niet iedereen zich had gehouden aan het advies van de reisorganisatie toch vooral gn grote zware koffers op wieltjes of rugzakken met frames, waar van alles en nog wat uitsteekt, mee te nemen.

Al met al hebben wij van deze reis erg genoten.

Tot slot een Chinees spreekwoord: Als het lot tegen je gekant is, blijft zelfs water tussen je tanden steken.