Begin mei 2007 kwamen wij tijdens onze rondreis door Marokko in het dorp Zagora, de toegangspoort tot de Sahara. De belangrijkste bezienswaardigheid daar is een beroemd bord, een wegwijzer, waarop te lezen staat: Tombouctou 52 jours. Met een kamelenkaravaan wel te verstaan. Wij konden toen niet bevroeden, dat wij nog geen jaar later in dat Tombouctou zouden rondlopen.

Al eerder maakten wij kennis met een stad uit Mali: Djenné. We bezochten namelijk de tentoonstelling 'Djenné, de mooiste stad van Afrika' in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden in 1995.
De organisatie new7wonders organiseerde op 7 juli 2007 verkiezingen om een nieuwe lijst van wereldwonderen samen te stellen. Djenné behoorde wel tot de kandidaten, maar werd niet op de lijst gekozen.
Bezoekers aan Mali uit onze kennissenkring waren méér dan enthousiast over dat land.

Na een verkenningstocht door de literatuur sloeg het enthousiasme ook helemaal op ons over. We kozen wéér voor de reisorganisatie Summum. We maakten de reis van 7 t/m 22 februari 2008.

Tot slot: Onze site bevat hyperlinks naar andere websites die niet door ons worden beheerd. Ze zijn opgenomen als extra informatie voor de lezer en uitsluitend daarom geselecteerd.