Najaar 1982 liet collega Eef Veltman aan Toine op het provinciehuis van Utrecht foto’s zien van zijn chalet ’t Zonnehuis in het Zwitserse Arbaz en vertelde daarbij dat ’t Zonnehuis te huur was. Toine nam de foto’s mee naar huis om ze Els te laten zien.
We hoefden er eigenlijk niet lang over na te denken. ’t Zonnehuis wilden we weleens huren. Van Eef hoorden we dat er veel animo voor zijn chalet bestond. We konden er in april 1983 nog wel een weekje terecht. Om het te ervaren leek een weekje een goede periode.
Het chalet -de bovenste helft van een groter geheel op een hoogte van ruim 1.300 m- beviel goed, het tijdstip wat minder: vaak mist en nog bijna overal sneeuw, wat wandelen bemoeilijkte. De omgeving was voor ons nieuw: veel bergen en nauwelijks vlakke stukken.

We brachten onze zomervakanties 4 achtereenvolgende jaren in het chalet door. Dus van 1983 tm 1986. Eerst in april, toen een keer in de maand mei, vervolgens schoven we door naar mei/juni en tenslotte werd het september. In die maand pas waren echt alle wandelpaden sneeuwvrij en waren de berghutten waar we eerder al naartoe dachten te kunnen gaan ook op een verantwoorde manier te bereiken.

Een paar honderd meter van ’t Zonnehuis verwijderd stond chalet Le Sphinx. Op een pracht plaats met een schitterend uitzicht en een balkon langs de hele achterzijde van de etage en aan één zijkant. Van meerdere chaleteigenaars die we inmiddels kenden hoorden we herhaaldelijk dat Le Sphinx niet te huur was.

In 1986 spraken we de beheerder van Le Sphinx, Elisa Bonvin, hierover. Wij kenden Elisa, want ze inde de huur van de vakantiebewoners van ’t Zonnehuis, zonder verder het beheer te verzorgen, dat regelde Eef Veltman namelijk zelf. De huur werd de eerste jaren geïnd door Marcel Karrer.
Elisa bleek bereid Le Sphinx eventueel aan ons te verhuren. We kregen zelfs de sleutel om er eerst eens rustig rond te kijken. Dat deden we dan ook met graagte.

Le Sphinx was toch van een heel andere orde dan ’t Zonnehuis. Het stond apart, de woonkamer was meer naar onze smaak ingericht, het had een veel grotere slaapkamer en badkamer en de parkeerruimte was veel ruimer en makkelijker bereikbaar, kortom, we waren gelijk ‘verkocht’ en wilden direct al een reservering voor 1987 maken. Maar dat lukte niet. Er was een Zwitser die Le Sphinx meerdere malen per jaar voor een maand of langer huurde en ook de eigenaar kwam er natuurlijk met een zekere regelmaat.

Maar Elisa had een tussenoplossing: ze beheerde ook chalet Donovan op de Route de la Zouma, wat hoger op de berghelling. Ze stelde voor om ook daar eens te gaan kijken. Wellicht zou dat iets zijn voor 1987 kunnen zijn.

Het chalet Donovan was we niet te vergelijken met Le Sphinx, maar we vonden het toch aantrekkelijker dan ’t Zonnehuis.
We maakten daarom een reservering voor 1987.

Het jaar daarop konden we wel in Le Sphinx terecht. Ons eerste verblijf daar in september beviel zo goed dat we er elk jaar tm 2008 3 of zelfs 4 weken terugkeerden. Daarenboven gingen we er een aantal keren in de winter naartoe. Langlaufen kon er net zoals het wandelen namelijk vanuit de voordeur.

Na 25 jaar Arbaz vonden we het genoeg. We hadden alles gezien en intens beleefd. Het werd tijd voor een andere bestemming. Die vonden we in Biengen, een dorp in het district Breisgau-Hochschwarzwald in Baden-Württemberg, sinds 1971 een district van de stad Bad Krozingen. Vele jaren overnachtten we er op weg naar Arbaz en terug naar huis in Haus Rosi bij Frau Stein en -later- in Ferienhaus Stein bij schoondochter Iris & zoon Stefan Stein.

Wat voor onze Griekenlandreis 1981 gold, is ook van toepassing op onze vakanties in Zwitserland: heel veel gescande foto’s in allerlei mapjes, PowerPointpresentaties, wandelboekjes voorzien van stempels en allerlei ander documentatiemateriaal. Genoeg dus om ook van die vakanties een kroniek te maken.

Nog een slotopmerking: Inmiddels hebben alle drie de chalets waarin we vakanties doorbrachten -'t Zonnehuis, Donovan en Le Sphinx- een andere eigenaar en een andere naam. De chalets worden in principe ook niet meer verhuurd.

althans de gescande foto's,
de andere foto's met onderstaande camera

 

tekst: Toine
foto's: Els